Sydney halpiacát még az Új-Dél-Wales kormánya hozta létre 1945-ben, jelenleg a világ második legnagyobb halpiaca, csak a Tokióban található Tsukiji halpiac nagyobb nála. Az árukínálat szenzációs, csak a "szimpla" tengeri halból több száz fajta található, ám a tenger gyümölcseiből is minden igényt kielégít a felhozatal. Kezdjük is talán az osztrigával, Ausztráliában régi hagyománya van az osztrigatenyésztésnek, számos fajt tenyésztenek, a leghíresebbek talán az ausztrál lapos osztriga és a sydney kövi osztriga, a képen az utóbbi látható, üvegben jobbra lazackaviár figyel be.
A királyrák (paralithodes camtschatica) az egyik legnagyobb rákfajta, a lexikonok szerint a felsőbbrendű rákok közé tartozó faj, a felsőbbrendű kifejezést jogosnak is érzem. Az átlagos királyrák súlya kettő és öt kilogramm között van, de ennek többszörösét is elérheti egy-egy példány.
A garnélarákok egész világon elterjedtek, a vizet szűrve táplálkoznak, számos halfajtának, vagy például bálnának jelentenek kitűnő táplálékforrást.
Sydney halpiacán jellemzően ázsiai származásúak az eladók.
Nyivatartási idő reggel héttől délután négyig.
Az ausztrál tarisznyarák (angolul tasmániai tarisznyarák a neve) az ausztráliai kontinenstalapzaton él, 200-300 méteres mélységben, az egyik legnagyobb rákféle a világon, halászata korlátozva van. Súlya a 13-15 kilogrammot is elérheti.
Ausztrália megpróbálja védeni is a tenger élővilágát, tengeri parkjainak területe - ahol mindenféle halászat tilos - körülbelül négy magyarországnyi, 360 ezer négyzetkilométer.
A tintahal és a polip minősége is minden próbát kiáll.
Az ehető kékkagylónak két légcsöve is van, az egyikkel felszippantja a vizet, majd kiszűri az oxigént és a táplálékot, a víz ezt követően a másik légcsövén távozik, naponta félszáz liter vizet pumpál keresztül a saját testén. A zöldkagyló glükozamint tartalmaz, ezért a mozgásszervi betegségek megelőzésére az egyik legjobb természetes szer, gyógyászati világkarrierje akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy rendszeres fogyasztása miatt az új-zélandi bennszülettek ízületei még idős korukban is rugalmasak. Számtalan recept található e pompás kagylókról az interneten, én grillezve szeretem, mexikói piros chiliszósszal.
Nyugat-ausztráliai homár (W.A. Lobster).
Nyugat-ausztráliai homár sajttal elkészítve, salátával, sült krumplival. A legjobb dolog az egészben, hogy ez az én tányérom.