hétfő, 01 szeptember 2014 07:48

Norvég fjordok, vízesések

Írta:

A norvég fjord olyan élmény, mint egy egyiptomi, vagy egy maja piramis. Mint Angkor, vagy a borneói őserdő. Egyedülálló, mint Budapest panorámája, mint a végtelen jászladányi határ. Hasonlóképp a norvég vízesések is feledhetetlenek. Sok kép szerepel a riportban, magukért beszélnek. Mindehhez norvég úriemberek melankolikus zenéjét ajánlom, ők az A-ha, a javallott számuk a Stay On These Roads, jó az eredeti is, de nekem a 2011-es változat is nagyon tetszik, Oslo, Spektrumban. Morten, Magne és Pål sem lett fiatalabb, de nagyon jók, még mindig. Mint a norvég fjord.

A jégkorszak idején Norvégia területét vastag jégtakaró borította, a jég mozgása mély, nem egyszer egy kilométernél is mélyebb völgyeket vájt ki. Amikor a jég elolvadt, a völgyek megteltek tengervízzel, kialakultak a fjordok.

Norveg, elsosiraly

A szakemberek azt mondják, évente több millimétert is emelkednek a fjordokat körülölelő szárazföldi részek, sziklák. Ha már emelkedésről van szó, a hatvanas években még tulajdonképpen szegénynek számító Norvégia jelenlegi gazdagságáról, életszínvonaláról, gáz- ás kőolajkincséről mindenki bőven talál olvasnivalót. Ami a legjobban tetszett, és bár ehhez a földrajzi adottságaik is hozzájárulnak, az összes elfogyasztott villamos-energiájukat vízierőműveik termelik meg.

Norveg, zaszlo

Az Aurlands-fjord partján több olyan település található, amely csak vizi úton közelíthető meg.

Norveg,eso

A következő két képen a Sogne-fjord, Norvégia legnagyobb, és a világ második legnagyobb fjordja látható.Több mint kétszáz kilométeren keresztül nyúlik be a Skandináv-félszigetbe, legnagyobb mélysége meghaladja az 1300 métert, legnagyobb szélessége pedig az öt kilométert. A fjordot övező óriási sziklák magassága eléri a Kékes magassát.

Norveg, Songeelso

Norveg, Songeketto

A világ harmincöt legmagasabb vízesésének közel egyharmada, tizenegy vízesés, Norvégiában található.

Norveg, tiz

Ebből négy vízesés nyolcszáz méternél is magasabb. Vinnufossen 860 méter, a Balåifossen 850, Strupenfossen 820, a Ramnefjellsfossen pedig 818 méter.

Norveg, tizenegy

Ha valaki netán közben az ajánlott A-ha számot hallgatja, annak figyelmébe: a norvég együttest 1982-ben alapították Osloban, Morten Harket énekes, Magne Furuholmen zongorista, és Pål Waaktaar gitáros. A példaképük a Beatles volt, Furuholmen és Waaktaar lényegében kisgyerek koruk óta zenésznek készültek, egy hajón figyeltek fel az ott játszó zenekar énekesére, Morten Harketre; jó találkozás volt, mert Harket sem nagyon foglalkozott mással a zenén és az éneklésen kívül. A többi pop-történelem, a nyolcvanas évek és a későbbi idők sikerei, a kitűnő lemezek. Budapesten is jártak, aki ott volt, láthatta, mekkora zenészek. Egyébként rengeteg jótékonysági akcióban is részt vesznek, évente norvég korona-milliókat adományoznak a saját pénzükből, például a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére, vagy fiatal norvég zenészek karrierjének előmozdítására. Az A-ha együttesnek többmilliós rajongótábora van világszerte.

Norveg, tizenketto

Norveg, tizennegy

A Nærøy-fjord - amely a világörökség része - egyes részein olyan szűk, hogy a hajók a kőomlás veszélye miatt nem használhatják a kürtjüket.

Norveg, tizenotNorveg, tizenhat

A következő két képen a Hardanger-fjord a világ harmadik, Norvégia második legnagyobb fjordja látható, Bergentől délre éri el az Atlanti-óceánt.

Norveg, Hardangerelso

Férfi kutyával a Hardanger-fjord partján. A norvégok imádnak a természetben pihenni, így például a kempingek befogadó képessége jócskán meghaladja a lakosság létszámát, nagyon sok holland, német, angol is kedveli a nyaralás e formáját.

Norveg, Hardangerkettes

Norvégiában úton-útfélen kisebb-nagyobb vízesések miatt kénytelen az ember pár fotóra megállni.

Noerveg, elsovieses

Ez a Låtefossen, a Tej-vízesés, "csak" 165 méter magas, hogy mennyire szép, ez a kép is elárulja.

Norveg, tejketto

Csupán azért nem mentem tovább a Tej-vízesésbe, mert féltettem a fényképezőgépem.

Norveg, tejkozepen

Helyette csuromvizesen lementem a patakhoz, ami a vízesés vizét vitte sebesen tovább. A fenyőfák nem mindegyike bírta ki az éghajlat alkalmankénti viszontagságait, de a parton nyíló virágok még élvezték a nyári lehetőségeiket. Ősszel azért már nekik is sanyarúbb lesz a sorsuk, télen pedig a fény is kiváltságnak számít. Pár kép még a fjordokról.

Norveg, patak

Norveg, falu

Norveg, tizenhet

Norveg, tizennyolc

Norveg, zold

Norveg, part

Norveg, kisfalu

Norveg, siraloys

 

Megjelent: 5685 alkalommal