vasárnap, 06 szeptember 2020 06:53

Buenos Aires: az egykori szegénynegyed, a La Boca színkavalkádja

Írta:

Az argentin Andok egyik legfontosabb turisztikai központja, San Carlos de Bariloche repülőteréről reggel indult a gép Buenos Airesbe. Úgy voltam vele, pár nap alatt megnézem a kötelező látványosságokat, és utána semmi mást nem teszek, csak sétálgatok az argentin főváros utcáin és a mindenhol jelenlevő, virágzó jacaranda fákat fotózom. Így is történt később, erről itt írtam riportot. De a gép landolása után a legelső kötelező állomás az argentin főváros La Boca-negyede volt.

A La Boca-negyed hajdanán Buenos Aires szegénynegyede volt, túlnyomórészt nincstelen olasz és spanyol bevándorlók telepedtek le itt. Nagy házakra, lakásokra nem tellett, ezért az ingatlanok jellemzően kicsik, vagy az egyemeletes házakba is rengeteg kisebb lakást alakítottak ki.

Bo, 2203

Az építőanyagra sem volt túl sok pénz, így, ha a tégla elfogyott, az emberek jobbhíján hulladékanyagokat használtak, fémet, fát, faroslemez, hullámlemezt.

Bo, 2232

Bo, 2261

A házakat kifestésének módja, pontosabban a festék beszerzésének szűkös lehetőségei azonban az elkövetkező száz évre meghatározták a La Boca jövőjét. Komolyan.

Az történt ugyanis, hogy nem csupán rendes építőanyagra nem volt sokszor pénz, hanem a festéket sem. A La Boca lakói közül sokan dolgoztak a közeli kikötőben és a hajókat karbantartották, így például időnként újra festették azokat.

Ami festék megmaradt, a hajótulajdonosok odaadták a munkásoknak. Ám csak a maradékot, ami általában nem is volt elég egy ház, lakás teljes kifestésére. Ezért a házak falai, ablakai, ajtajai más és más színűek lettek.

Bo, 2266

Bo, 2286

Így alakult ki a rikító színkavalkád, amely viszont tetszett az arra járóknak, a városba érkezőknek, Buenos Aires tehetősebb vállalkozói pedig úgy gondolták, maradjon csak ez a színorgia, sőt, akkor a lakásokban legyenek kávézók, éttermek, boltok, legyen ez egy turista negyed.

Bo, 2215

Bo, 2218

Bo, 2301

Sokan azt mondják, napjainkra túlságosan is turistás lett, de nekem tetszett a La Boca forgataga.

Bo, 2240

Bo, 2255

Bo, 2230

Tetszett a főutca, a Caminito bőséges kínálata, legyen szó tangótáncosokról, árusokról, az épületek teraszain lévő szobrokról, kiállítótermekről, utcai festőkről, a turisták minden igényét próbálják kielégíteni.

Bo, 2270

Bo, 2273

Bo, 2278

Bo, 2294

Sőt, a La Bocának van még egy funkciója, ideszervezik a tüntetéseket, legyen szó bármiről, tüntessen bárki, azt ebben a negyedben teszi, vagy legfeljebb még az elnöki palota előtti téren.

Az is megtörtént, hogy az itt lakók nemes egyszerűséggel kikiáltották a La Boca Köztársaságot. Igen rövid életű volt, az akkori argentin hatóság egy-két nap alatt leverte a lázadást.

Fentebb említettem a tangótáncosokat, hát a tangó állítólag itt született meg, a La Bocában. Ezt nem tudom megerősíteni, hiszen a tangó kezdeteiről nagyon kevés a lejegyzett anyag, nincs kotta, hallás útján terjedt.

Bo, 2298

A La Boca-ban ettem egy steaket, tapasztalt újságíró kollégám évekkel korábban mesélte nekem, hogy az argentin szarvasmarha húsa külön műfaj, nem szabad kihagyni, ha erre jár az ember.

Mi a titka az argentin steaknek? Azargentin szarvasmarha egész évben friss füvet tud legelni, a húsuk speciálisan lesz faggyús, utóbbi a húsrostok közé rakódik és ettől lesz a hús jellegzetesen porhanyós, ízes, zamatos.

Utána készítettem Ferenc pápával és Maradonával képet, olyat, hogy jacaranda fa is legyen rajta.

Bo, 2217

Bo, 2306

Az „isteni Diegót”, akit 2000-ben a 20. század legjobb focistájának választottak 1980-ban igazolta le a Boca Juniors, amely a kontinens egyik legjobb csapata, 1981-ben bajnokok lettek, Maradona pedig gólkirály.

A stadion neve hivatalosan Estadio Alberto J. Armando, de mindenki csak La Bombonerának, azaz Csokoládés Doboznak hívja. Azt hittem, a busz megáll a stadionnál, de összekevertem a járatokat, ez elkanyarodott, ennek okán csak a busz ablakából tudtam képet készíteni a Csokoládés Dobozról.

Bo, 2182

De nem bántam. Az első Buenos Aires-i állomásom remekül sikerült.

Megjelent: 2547 alkalommal

Kapcsolódó elemek