hétfő, 20 augusztus 2012 18:00

Famaguszta, a szellemváros

Írta:

A számos nagyon régi, ókori alapítású ciprusi város között Famaguszta fiatal településnek számít, gyakorlatilag akkor kezdődött története, amikor a Szentföldről kiszorultak a keresztesek, és rövid időn belül a régió egyik központjává fejlődött. A görög és török ciprióták közötti polgárháború, a görög lakosság elmenekülése miatt, a város számottevő része jelenleg a világ egyik legnagyobb szellemvárosa.

Ezrek és ezrek kerestek új várost Jeruzsálemi Királyság eleste után, jöttek a királyi, hercegi családok, a lovagok, az egyéb keresztesek, a hajósok, a kereskedők, a szerencselovagok, a mesteremberek, papok, szerzetesek, kurtizánok… Famaguszta pár éven belül a régió egyik központjává fejlődött, az akkori világ egyik legforgalmasabb kikötőjévé, áruátrakodó helyévé, a közel-keletei és európai kereskedelem egyik központjává vált.

Gazdagságára jellemző, hogy állítólag annyi kisebb templomot építettek, hogy az év minden napján másik templomba mehettek a helyiek. Gazdagságára jellemző, hogy egy helyi kereskedő lánya saját esküvőjén nagyobb és szebb ékszereket viselt, mint a látogatóban lévő, és az eseményen részt vevő francia királyné. A városban még a menő kurtizánok is olyan gazdagok voltak, hogy igazgyöngyöt őröltettek ételükbe (gondolom, azért nem mindennap, csak amikor vendégség volt, és fel akartak vágni).

Famaguszta életében fontos szerepet játszottak még az itáliai városállamok, Velence és Genova, ám mindent és mindenkit felülírt a hatalmas török birodalom katonai ereje, húsz hónapon keresztül ostromolták a várost, százezer ágyúgolyót lőttek ki rá, de a helyenként kilencméternyi vastagságú falak sokáig ellenálltak, utána Famaguszta elbukott.

Pont ezen a városfalon álldogálok éppen: a görögöket a XIX. században kitiltották a fallal körülvett városrészből, ezért ők a szomszédos Varoshában telepedtek le, a település virágzott és a turizmus is szépen fejlődött, aztán jött a katasztrófa, a görög lakosságot elűzték, és számos házban a mai napig úgy van minden, ahogy az 1974-ben úgy maradt. Bevetetlen ágyak, ahová már nem tért vissza a tulajdonosuk, megterített asztal, ahol az étket már nem költötték el.

Mindezt azért tudni ilyen pontosan, mert a varoshai szellemvárosba szerveznek elgondolkodtató kirándulásokat turistáknak. A kikötő, ami a maga idejében hatalmas és a legnagyobb volt cipruson, a mai napig nem üzemel. A görög területekre érkező turistákat Paralimni és Agia Napa turisztikai körzete várja, nagyon jó színvonalon, kényelmes szállodákkal, e sorok szerzőjenek nagyon tetszett (ezen a honlapon külön riport is olvasható Agia Napáról; megérdemli.)

Megjelent: 4605 alkalommal