péntek, 30 június 2017 19:48

Grúzia: a gergeti Szentháromság-templom a Kaukázusban

Írta:

Hiába van ragyogó napsütés a grúz fővárosban, Tbilisziben, a 2200 méter magasan lévő, hétszáz éves gergeti Szentháromság-templomnál az ember csak kapkodja a levegőt a Kaukázusból lezúduló viharos szélben. Ráadásul a látvány szél nélkül is lélegzetelállító, a magasban az ötezer méter magas Kazbek-hegy felügyeli a Grúzia kincseinek elrejtésére is szolgáló templomot, lent a mélyben apró falvacskák.

Tbilisziben ragyogóan sütött nap, és nem volt ez másképp Gergeti falucskában sem, a Kazbek-hegy lábánál. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy fent a magasban, a gergeti Szentháromság-templom olyan szél fúj, hogy levegőt is nehezen lehet venni.

De haladjunk csak sorjában. Örményországból érkeztem Grúziába és igen kellemes estéket töltöttem Tbilisziben. (A grúz fővárosról majd lesz riport a www.dravuczpeter.hu oldalon, sőt, feltehetően több is.)

Egy nap azonban szerettem volna megtekinteni Grúzia egyik szimbólumát, a gergeti Szentháromság-templomot, amely 2200 magasan van fent a régi grúz hadiút mentén. Fotókat korábban láttam róla, nem véletlenül, a legtöbb turista látni akarja, engem is első látásra megfogott.

Tbiliszitől 160 kilométerre van Gergeti. Grúziában jellemzően iránytaxikkal bonyolítják a közlekedés jelentős részét, marsrutka a nevük és az egész országban jól működik a rendszer. Tíz grúz lariba került az út, ami kevesebb, mint 1200 forint, vagyis vállalható ár a 160 kilométeres távért. Az alábbi képen látszik is, hogy Tbiliszibe is hasonlóképpen tíz lariba került a visszaút.

Ge, lari

A Szentháromság-templomhoz fel lehet jutni gyalog is, ez körülbelül három órás túra, csodálatos tájakon, de terepjárókkal is felvisznek a grúz sofőrök.

Ge, sofor

Terepjáróval körülbelül 20-25 perc az út, már nem emlékszem pontosan az árra, de ez is teljesen vállalható volt. Ráadásul a sofőrök azt is tudják, hogy hol kell megállni egyszer-kétszer a turistákkal, azok honnét tudják a legszebb képeket készíteni. Ez volt az első három fotóm.

Ge, legesleg

Ge, elsore

Ge, sorrend

A templom látványa fenséges volt.

Ge, cimlapegy

Hétszáz évvel ezelőtt építették, külseje gyakorlatilag semmit sem változott az azóta eltelt idő alatt.

Ge, cimkettes

Ge, cimlapharmas

Ge, cimlaapnegyes

Ha bármikor veszély fenyegette az országot, a grúz templomok híres kincseit itt, ezeken falakon belül rejtették el, például a Szent Nino keresztet, a szenthez kötik a kereszténység felvételét Grúziában. Szent Nino egyébként nő volt, egy római tábornok lánya.

Ge, valtegyes

Ge, valtkettes

Ge, emhely

A templomban szigorúan tilos fotózni, a kedves olvasóim miatt kicsit haboztam ezen, de utána úgy döntöttem, nem leszek barbár, betartom a szabályokat és megadom a tiszteletet.

Ge, templomegyes

Ge, templomkettes

Ge, templomharmas

Ge, templomnegyes

A monda szerint amikor Prométeusz az istenektől ellopta a tüzet az emberek számára, Zeusz a Kazbek-hegy tetején láncoltatta le, itt tépte a máját az Ethon nevű óriási sas; a máj egyébként másnapra visszanőtt.

Zeusz ezt a büntetést harmincezer évig tervezte be, ám harminc év múlva Héraklész megérkezett, a sast lelőtte és Prométheuszt kiszabadította, és a titán visszatérhetett az Olümposzra. Héraklész természetesen azért tehette meg mindezt, mert Zeusz fia volt.

A szovjet korszakban minden vallási tevékenység tiltott volt a templomban, a turisták azonban felkereshették.

Ge, pap

Bár tulajdonképpen napsütéses jó idő volt, olyan szél fújt 2200 magasan a Kaukázusban, hogy kapkodni kellett a levegőt. Küzdött vele ez a kutya is.

Ge, kutya

Addig maradtam, amíg bírtam szuflával, néha bementem a templomba, majd a látvány, a mélyben fekvő falvacskák, a gyalogosan feljövők látványa újra és újra kicsalt.

Ge, faluegyes

Ge, tura

Ge, falucskakettes

Ge, muvesz1

Ge, nuvesz2

Ge, muvesz3

Mire délutánra visszaértem Gergeti falujába, az első dolgom volt keresni egy kisboltot és venni némi grúz konyakot. A busz indulásáig még sétálgattam a faluban. Készítettem pár képet a Kaukázus ormairól, találtam is végül egy piros-fehér-zöld kompozíciót.

Ge, zord

Ge, szin

A vacsorát már Tbilisziben ettem, a három kaukázusi ország közül (Azerbajdzsánt, Örményországot sorolják még ide) a grúzoknál volt a legjobb konyha, és igazán szerettek enni, inni, mulatni. De ezekről az élményekről is hamarosan beszámolok.

 

Megjelent: 6353 alkalommal