hétfő, 25 november 2013 05:06

Macedónia: az ország, amely a szomszédjai szerint nem is létezik

Írta:

Ha van valami, amiben albánok, bolgárok, görögök és szerbek egyetértenek, akkor az a következő: Macedónia nem tekinthető országnak, lakossága nem nevezhető önálló nemzetnek. A macedónok viszont az ókori makedónok és Nagy Sándor leszármazottainak tartják magukat. Az egymástól zavartalan messzeségben lévő álláspontok következtében mindenki végezheti a dolgát, a szomszédok beszólogatnak, a macedónok építik történelmüket. Sétálgatok Skopje utcáin, a Vardar-folyó partján új épületek magasodnak, a belvárost pár év alatt akkora munkával hozták létre, amely elvégzéséhez rendszerint emberöltők kellenek. Mindenfelé minisztériumok, templomok, múzeumok, színházak, diadalívek, gyaloghidak, emlékművek, szobrok, akad köztük teljesen modern, és akad, amelyet egy-egy történelmi építészeti stílusnak megfelelően alakítottak ki például bizáncivá, vagy klasszicistává.

Mivel az irigy szomszédok szerint Macedónia nem is ország, az ókori makedónokhoz pedig semmi közük, ezért a macedónok frappáns válaszul szép ívű történelemgyártásba kezdtek. A városokban, így Skopjéban is, nagy kedvvel emelik Nagy Sándor és apja II. Fülöp szobrait. Nem csupán őket tartják elődeiknek, de az általunk Sámuel bolgár cárként ismert uralkodót, sőt Szent Cirillt és Metódot is, a Skopje környékén született Justiniánus bizánci császárról már nem is szólva. Ám elsősorban Nagy Sándor a macedón történelem hivatkozási alapja, a szobrász kedves lova, Bukephalosz társaságában ábrázolta Skopje főterén. Nagyobb, mint a Szalonikiben lévő Nagy Sándor-szobor, ennek megfelelően nagy és kitartó a görög felháborodás is.

 macedonia-nagysandor

A nyelvészek sem értenek egyet abban a kérdésben, hogy pontosan kinek a nevéhez fűződik a cirill ábécé megteremtése. Sokan úgy vélik, a két testvér, Cirill és Metód a bizánci császár parancsára elkezdte kidolgozni a szláv írásbeliséget, ám csak az úgynevezett glagolita ábécéig jutottak el, a cirill megteremtése már Ohridi Szent Kelemen nevéhez fűződik. Az ő nevét viseli ez a skopjei katedrális, amelyet 1972-ben építettek. Talán nem meglepő, Szent Kelement is macedónnak tartják e városban. Bulgária már többször is elismerését és köszönetét fejezte ki, hogy a macedón szomszédok milyen szépen emlékeznek meg jeles bolgár történelmi személyiségekről, politikusokról, művészekről, az Oszmán Birodalom ellen harcoló bolgár népvezérekről.

macedonia-szentkelemen

Sétálgatok Skopje belvárosában. A fent említett bolgár szálhoz még  csak annyit, az utcán az emberek a bolgár egy nyelvjárását beszélik, amely 95 százalékban megegyezik a Szófiában beszélt hivatalos nyelvvel. Sétálgatok Skopje belvárosában, görög-keleti templomokat fotózgatok, ezekkel összefüggésben komoly tulajdonjogi viták vannak a szerb ortodox egyházzal. Sétálgatok Skopje utcáin, a Vardar-folyó partján új épületek magasodnak, a belvárost pár év alatt akkora munkával hozták létre, amely elvégzéséhez rendszerint emberöltők kellenek. Mindenfelé minisztériumok, templomok, múzeumok, színházak, diadalívek, gyaloghidak, emlékművek, szobrok, akad köztük teljesen modern, és akad, amely egy-egy történelmi építészeti stílusnak megfelelő, például bizánci, vagy klasszicista.

macedonia-diadaliv

Esténként a belváros a szivárvány minden színében pompázik, fényjátékok és zenélő szökőkutak szórakoztatják a nagyérdeműt. A Skopje 2014 program célja a belváros teljes rehabilitációja, a költségek többszáz millió euróra rúgnak.

macedonia-szivarvany

Többről van szó, mint egy város felépítéséről. Minden épület, minden műtárgy a macedón történelmi identitást hangsúlyozza. A jelenlegi főtér nem is olyan régen még egy üres terület volt, most csak a szobrok alig férnek el egymástól. Ám az is igaz, épül a város és minden tiszta, rendezett. Nem is gondoltam volna, hogy Skopje ennyire rendben van.

macedonia-skopjefoter

macedonia-gyaloghid

Eltérő adatok léteznek a Macedóniában élő albánok számarányáról, egyes felmérések szerint csak a koszovói konfliktus idején négyszázezren érkeztek Macedóniába, és jelenleg a lakosság 35-45 százalékát adhatják. Nekik  nem tetszik a lendületes macedón történelemépítés, a kétezres évek elején egyenesen fegyveres konfliktusok törtek ki a felek közt. A macedónok az akkor harcoló sajátjaiknak természetesen emlékműveket állítanak. Skopje albánok lakta negyedében viszont minaretek, dzsámik épülnek, és a Nagy Sándor-szobrokhoz hasonlóan a Szkander-bég szobrok is soha nem látott konjunktúrát élveznek. A macedónok biztos, ami biztos, a fővároshoz közeli Vodnó-hegyen 66 méter magas acélkeresztet építettek, a tetejére lifttel lehet feljutni, és éjszaka kivilágítják a kontúrjait. Ezen a képen muszlim diákok tanulnak egy dzsámiban.

macedonia-muszlimdiakok

Abban legalább egyetértés van, hogy Teréz anya Skopjéban született, az emlékházát 2002-ben nyitották meg. Albán volt, azzal a megjegyzéssel, hogy a mai Albániában és Macedóniában is kisebbségben élő aromán nemzetséghez tartozott. Így megy ez a Balkánon.

macedonia-terezanya

Ha eddig nem lett volna elég a szomszédokkal való konfliktusból, most jön a görög-macedón viszony. A görögök csak Macedónia nevét, múltját és jelenét, zászlóját, címerét vitatták, vitatják, 2008-ban egyenesen megvétózták az északi szomszéd NATO-csatlakozását. A vita annyira összetett és bonyolult (Görögországnak Makedónia néven van saját tartománya, macedón kisebbsége, szóval elképzelhető, micsoda kalamajka keletkezne egy esetleges határváltoztatással), hogy a rendezésre tett kísérletek (az ENSZ-től kezdve Európai Unión át) jobbára kudarcba fulladtak. A következő képen a jelenlegi macedón zászló látható, már nincs benne az úgynevezett verginai csillag, ez a makedón uralkodó-ház és az ókori Makedónia jelképe volt, a görögök természetesen dühödten fogadták a macedón zászlóban történő megjelenését.

macedonia-zaszlo

Macedónia ráadásul a Nyugat-Balkán logisztikai központja, Görögországot, az Égei-tengert elsősorban a Vardar-folyó völgyében közelítheti meg a Közép-Európa felől érkező forgalom. Tudták ezt régen is, a következő képen egy ősrégi karavánszeráj látható, a Kursumli-hán.

macedonia-karavanszeraj

Végezetül két skopjei utcai fotó, a következő macedón riportban a békétlenségről már nem esik szó, helyette az ország tengerkék színű tavairól és ősi kolostorai udvarán kapirgáló pávákról írok.

macedonia-palinkafozo

 

macedonia-utca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megjelent: 9523 alkalommal