szerda, 13 június 2018 08:44

Törökország: Pamukkale mészkőcsodái és egy álmos kis török

Írta:

Amikor először jártam Törökországban (és bizony az nem mostanában volt), mindenképpen szerettem volna elmenni Pamukkaléba, ahol évezredek során a gyógyvíz alakította ki, formálta az egyedülálló fehér mészkőteraszokat. De akkor még a török idegenforgalom nem volt olyan profi, mint manapság és a helyi iroda mikrobuszára hiába vártam hajnalban. Majd kiderült, a hunyó egy köpcös kis török emberke volt, aki egyszerűen elaludt. Pár évvel később persze eljutottam Pamukkaléba.

Első törökországi utamon, egyetlen terv tervezett programot nem sikerült valóra váltani, ez Pamukkale volt, ahol évezredek során a gyógyvíz alakította ki, formálta az egyedülálló fehér mészkőteraszokat.

Helyi irodával szerveztem, ám a megbeszélt hajnali időpontban nem jött a mikrobusz. Telefonálás, sűrű bocsánatkérések és aztán javaslat, a reggeli irodanyitásra menjek oda, minden félreértést tisztázunk.

Amint odaértem, látom, hogy a tulajdonos hangosan szid egy bűnbánó képet vágó, az álmosságtól még mindig hunyorgó köpcös kis törököt. Egyszerűen elaludt. Már nem volt értelme elindulni, a pénzt visszaadták, a köpcös kis török még meg akart hívni egy teára, de köszöntem, azzal már nem vagyok kisegítve.

Hogy javítsak a hangulatomon, aznap elmentem a közeli delfináriumba, ahol delfinek karikákon keresztül ugráltak, és meg is lehetett őket simogatni.

Pár évvel később persze eljutottam Pamukkaléba, a „gyapotvárba”.

P, 2490

P, 2658

A legendák szerint hajdanán óriások szárították ezen a környéken a gyapotjukat, törökül a gyapot pamuk, a kale pedig várat jelent.

Pamukkale Törökország délnyugati részén található, és a világhírt a teraszos, hófehér mészkőmedencéi hozták el számára, több mint kétmillió ember keresi fel évente. És természetesen a világörökség része.

P, 2693

P, 2634

A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 Celsius-fokos forrásvíz hozta létre.

P, 2694

P, 2501

Az egymásra épülő tavacskákon keresztül lefolyó gyógyvízből kicsapódó kalcium-karbonát már nagyon rosszul oldódik, és folyamatosan növeli a só rétegeit, építi a teraszok falait.

P, 2495

Ettől az egész hegyoldal olyanná válik, mint a behavazott hegy, amely oldalán csipkézett falú só-teraszok sorakoznak.

P, 2497

P, 2498

Pamukkale vizének gyógyhatása van, már az ókorban is jártak ide gyógyulni, már akkor is tudták, hogy hatásos szívpanaszok, gyomorbántalmak, veseproblémák, szembetegségek kezelésére, jó a reumára, a bőrbetegségek gyógyítására.

P, 2656

Az 1970-es évektől az úgynevezett modern gyógyturizmus is felfedezte Pamukkalét, szállodák sokasága épült.

P, 2630

P, 2626

P, 2617

P, 2613

A medencékbe csak mezítláb lehet bemenni, nehogy a kálcium-karbonát lerakódások megsérüljenek, aztán ki tudja, egyszer már így sem.

P, 2633

P, 2653

P, 2659

Ugyanis a szakértők szerint kezdenek elapadni a hőforrások, amelyet a hófehér medencék falainak egyre erősebb elszíneződése bizonyít.

Pa, 2511

Pa, 2679

P, 2508

Ezért kijelölt útvonalak vannak, illetve csakis a kijelölt medencékben lehet fürdeni.

P, 2514

P, 2632

A fehér medencék többnyire hétágra tűz a nap, így nagyon meleg tud lenni. Jómagam is csak ideig bírtam, valamennyit fürödtem, de elsősorban a fotók elkészítése kötötte le energiáimat. Alig vártam, hogy belevethessem magam a Szent Város ókori fürdőjébe.

P, 249

Miről is van szó pontosan?

A legenda szerint II. Euménosz pergamoni király lánya váratlanul megbetegedett, az orvosok nem tudtak rajta segíteni, és ekkor az egyikük azt tanácsolta, Pamukkale gyógyító erejű forrásaihoz vitesse a lányt, ott fürödjön és igyon.

A lány meggyógyult, a boldog király várost emeltetett Pamukkale mellett, amelynek a neve Hieropolisz, azaz Szent Város lett.

De Hieropoliszról, és a török csavargások újabb fejezetéről a későbbiekben számolok be, ugyanis ott is olyan gazdag a fotóanyag, hogy nem férne el egy posztban.

Egyébként este, visszatérvén a szállodában, a helyi utazási iroda előtt ismét találkoztam a köpcös kis törökkel. Barátságosan integetett, bár már álmosnak tűnt. Bíztam benne, holnap hajnalban sikerült felébrednie és mások nem járnak úgy, mint én. Engem már nem érintett a holnapi dolog, pár órán belül indult a repülőgép Budapestre.

Megjelent: 6598 alkalommal

Kapcsolódó elemek