kedd, 03 január 2017 17:42

Az Iguazú-vízesés: fehér fátyol az esőerdőben

Írta:

Igazából az otthoni képválogatás közben döbbentem rá, micsoda világcsodája az argentin-brazil határon található Iguazú-vízesés, ugyanis a sokadik rosta után is még mindig hatvan képnél tartottam. Ennyi képet egyébként (egészen pontosan 60-at) még soha nem közöltem egyetlen riporthoz sem a dravuczpeter.hu – n, de az Iguazú kétszázhetvenöt vízesésből, zuhogóból álló vízesésrendszere megérdemli, egy varázslatos fehér fátyol volt a zöldellő szubtrópusi esőerdőben.

 

Az Iguazú-vízesés (spanyolul Cataratas del Iguazú, portugálul Cataratas do Iguaçu) kétszázhetvenöt különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, amelyek az Iguazú-folyón 2,7 kilométer szélességben húzódnak, a vízesések átlagos magassága hatvan méter, a legmagasabb 82 méter.

A vízesések négyötöde argentin, egyötöde brazil területen van, utóbbi részre azt mondják, hogy látványosabb, de a látvány tekintetében az argentin oldal is lenyűgöző, ahol viszont gyalogosan közelebb lehet jutni a dübörgő vízhez. Akad, akinek meg éppen ezért jobban tetszik az argentin rész, véleményem szerint mindkettő gyönyörű és kész.

A vízesésrendszert és a környező esőerdőket magába foglaló Iguazú Nemzeti Parkot, illetve Iguaçu Nemzeti Parkot már a két világháború között létrehozták mindkét országban, a nyolcvanas években pedig felkerültek a világörökségek közé.

Az argentin oldalon kezdtem az első napot.

Később örültem, hogy két napot szántam a parkokra, egyet az argentin, egyet a brazil oldalon, és nem rohantam le egy nap alatt, miképp azt eredetileg szándékoztam volt. A második napot ugyanis Paraguayra terveztem, ugyan ott is remekül éreztem volna magam, de jó volt végül is, hogy nem kapkodtam.

Az első nap elindultam hát az argentin oldalon, a bejáratnál lefotóztam a parkokat ábrázoló áttekintő térképeket, precíz munkák voltak, az ember hamar betájolta magát. Tulajdonképpen egy nagy fagylaltról beszélhetünk, a gombóc bal széle a brazil rész, a közepe és a jobboldala az argentin rész.

ig, terkep1

A folyó egy hatalmas platószerű síkságon érkezik, szétterülve (ez a gombóc), hogy aztán a törésvonalat elérve (mondjuk a fagylalttölcsér felső peremét), lezúduljon 275 vízesésen. A víztömeg később találkozik a fagylalttölcsér nyakánál és halad tovább még huszonhárom kilométert, ekkor már jóval nyugodtabban. Így jut el a Paranáig, majd az Atlanti-óceánba.

ig, terkep2

Az is biztos, hogy az Iguazú-folyóról egyébként a vízesésekhez képest pár kilométerrel feljebb még senki nem gondolná mire is képes, a víz csendesen, diszkréten csobog a tenger felé… De amikor eléri a geológiai törésvonalat, az addig békésnek tűnő folyó megvadulva zúdul le a mélybe.

ig, nyugodt1

ig, nyugodt2

Mindkét oldalon nagyon profi, fémszerkezetes útvonalakat, lépcsőket alakítottak ki a látogatóknak, volt felső útvonal, alsó útvonal, minden gondosan kiírva a táblákra, az útjelzőkre, el sem lehetett tévedni az ösvényeken, a kilátópontokhoz vezető útrendszerekben.

Pár évvel ezelőtt a magas vízállás a korábbi úthálózatot elmosta, azt követően döntöttek a kitűnő fémszerkezetes megoldás mellett. Az argentin oldal egyes részeit magas vízállás esetén egyébként a mai napig le kell zárni alkalmanként.

A geológiai törésvonal első megpillantásától elakad az ember szava, velem sem volt másképp, az argentin résznél láttam meg először nagyobb részletet a csodából, a terep, a növényzet még sokat takart.

ig, eloszor

ig, eloszor2

ig, eloszor3

A vízesések jól elvoltak egymás mellett. A brazil részt innen nem lehetett látni, a vízpára alapján csak sejtettem, ugyanis két, magasan kiemelkedő sziget eltakarta. Utóbbiakat a víz majd elpusztítja ezredévek múlva, de jelenleg még állnak a vártán.

ig, zuhanas

ig, lapos

igu, folyik

A víztömeg láttán egyébként hihetetlennek tűnt, hogy az aszályos időjárás következtében 1934-ben, illetve 1978-ban kiszáradtak a zuhogók, az Iguazú egyszerűen nem szállított vizet. 1978 májusában és júniusában 28 napra szünetelt a vízesés.

ig, hab

ig, nemtudom

Ez a terület a guaraní indiánoké volt, az Iguazú az ő nyelvükön „Nagy Vizet” jelent. Első európaiként Alvar Núnez Cabeza de Vaca spanyol felfedező látta meg 1541-ben és Santa Maria vízesésnek nevezte el, de később az indián név lett a hivatalos (de Vaca nevét az egyik nagy zuhatag őrzi). A guaraní indiánok földjén létrehozott jezsuita missziókról és elpusztításukról szól a Misszió című, 1986-os angol filmdráma, Jeremy Irons és Robert de Niro főszereplésével.

ig, nyolckilnchat

ig, nyolckilenctizenharom

Szó volt fentebb a geológiai törésvonalról, mint földtani kialakítóról, azonban a guaraní indiánok legendái sokkal színesebben mesélik el a vízesés létrejöttét. Sőt, nem is egy történetük van róla.

Az egyik legenda szerint a szörnyeteg Boi kígyóisten minden évben megkövetelte a törzsektől, hogy a legszebb szüzet áldozzák fel neki, dobják a vízesésbe. De a legnagyobb törzs főnökének fia, Tarobá nem akarta feláldozni szerelmét, Naipit és az éjszaka leple alatt csónakkal elindultak a folyón. A kígyóisten dühében karjával nagyot vágott a folyóra, a meder széltében kettéhasadt és egy hatalmas törés keletkezett, a szerelmesek a mélybe zuhantak.

ig, hetvenegy

ig, nyolckilencnyolcvan

De olyan guaraní legenda is van, hogy Naipi vakon született, és a törzsfőnök fia, Tarobá a folyó istenéhez fohászkodott annak érdekében, hogy adja vissza szerelme szeme világát. A föld ekkor vált ketté, Torobá a mélybe zuhant, de az istenek Naipi látását visszaadták. Amit először meglátott, az Iguazú-vízesés volt.

ig, nyolckilen84

ig, 8987

ig, 8994

Gyalogoltam és fotóztam, az argentin terület nagy volt, próbáltam minél több szivárványt is megörökíteni.

A guaraní indiánok még azt is mondják, hogy a mélybe zuhant Tarobá és Naipi mégis egymásra találnak. Amikor szivárvány van a vízesések felett, akkor a kígyóistennek nincs hatalma felettük, Boi csak az éjszaka felett rendelkezik.

ig, 8873

A legnagyobb vízesés a brazil oldalon van (ez a második nap programja volt, erre később rátérek), de az argentin oldalon egészen közel lehetett jutni a vízesésekhez. Olyannyira közel, hogy a vízpára, a vízpermet okán a turisták nagy része eleve fürdőruhát vesz fel a ruhája alá.

ig, 9052

ig, 9053

Az éghajlat szubtrópusi, és a vízesések közvetlen közelségében történő fotózások, szelfik után a fürdőruci hamar megszárad.

ig, 9056

Véget ért az első Iguazú-nap, annyi feladat volt már csupán, hogy át kellett jutni Argentínából Brazíliába. Ezzel kapcsolatban sok rossz tapasztalatot is lehetett olvasni az interneten, miszerint bürokratikus, fárasztó, hosszadalmas, de a helyszínen gördülékenyen ment minden, hamarosan egy határ menti brazil szállodában intéztem a bejelentkezést.

Már sötétedett és a recepción lelkemre kötötték, hogy mindenhová taxival menjek. Így hát nekiindultam gyalog a környéknek, mert tapasztalatból jól tudtam, az idegenforgalomban dolgozók legyenek bár természetesen nagyon kedvesek, de szeretik túlaggódni a dolgokat. Inkább a vendég maradjon nyugton, nehogy aztán történjen valami rossz, ami ugyan bekövetkezhet, de igen kevés a valószínűsége.

Másnap jöhetett a brazil rész.

igu, 9188

igu, 9162

Arról korábban volt szó, hogy a brazil oldal négyszer kisebb, jóval kevesebb is az ösvény, mint az argentin oldalon, de a látvány itt is magáért beszél. A törésvonal itt figyelhető meg a legélesebben.

igu, 9211

igu, 9218

igu, 9242

igu, 9247

A vízesés-rendszer szubtrópusi esőerdőben van, ennek megfelelő a növényzet is, csak az érintetlen területek folytán – turistákat nem mindenhová engednek be – még különlegesebb, több a háborítatlanul megmaradt ritkaság.

igu, 9258

igu, 9262

Természetesen hajóval is belehetett tekinteni a vízesések alá, megérezni kicsit a természet erejét, és egy jót fürdeni, mert garantáltan mindenki csuromvizes lesz.

igu, 9290

Az Iguazú-vízesés legmagasabb zuhataga az Union, innen a víz 82 méternyi magasból robajlik, zúdul az Ördögtorok-szakadékba (spanyolul Gargante del Diabolo, portugálul Garganta do Diabo).

igu, 9315

igu, 9325

A szakadék U-alakú, 150 méter széles és 700 méter hosszú katlan. Azt hiszem, ha szavazás lenne, azért a látogatók legnagyobb attrakciónak ezt a látványosságot jelölnék.

igu, 9319

igu, 9336

A fémszerkezetes rendszert egészen az Ördögtorokig kiépítették.

igu, 9338

igu, 9446

igu, 9450

igu, 9513

A park állatvilágát el ne felejtsem itt a sok-sok víz közepette, ugyanis az is egészen különleges, ormányos medvék, hangyászok, jaguárok, kajmánok, tapírok, majmok, papagájok, tukánok, pillangók, végtelen a sor, a park ráadásul kihalófélben lévő, további különleges állatok paradicsoma.

A nemzeti parkokban történt látogatásom során fotóztam is egy „csőr-nehéz” tukánt. A képen úgy néz ki, mintha műanyagból lenne.

igu, tukan

Fotóztam ormányos medvét. Utóbbiak éles karmaira tábla figyelmeztet a bejáratnál, számos turista járt már pórul a nagy barátkozásban.

igu, tabla

Az ormányos medvék egyébként szemtelenek és úgy gondolják – nem minden alap nélkül -, a látogatók azért vannak, hogy nekik eleséget hozzanak. Az alábbi képen látható példány is elég konkrétan közeledett felém, egy lilára festett hajú fekete lány zavarta el egy tapssal.

igu, haver

A vízesések látványa mindenkit magával ragad, nem volt másképp a bolíviai lányok esetében sem.

igu, bolivi

Majdnem lekéstem a buszt, annyira beszippantott a katlan. A nevét egyébként onnan kapta, hogy ennyi vizet csak az Ördög torka tud elnyelni.

igu, 9362

igu, 9365

igu, 9369

igu, 9372

igu, 9376

igu, 9378

igu, 9382

igu, 9396

Megpróbáltam minél közelebbi képeket készíteni a vízfüggönyről.

igu, 9468

igu, 9469

igu, 9470

igu, 9475

Lifttel felmentem a büfékig, vettem egy szendvicset és visszanéztem.

igu, 9486

igu, 9404

igu, 9510

A busz jött és én a szendviccsel a kezemben rohantam, természetesen elestem, a megállóban álló brazil iskoláscsoport legnagyobb örömére. Ilyen méltóságteljesen búcsúztam az Iguazú kétszázhetvenöt vízesésétől, a zöldellő szubtrópusi esőerdő varázslatos fehér fátyolától.

 

Megjelent: 6302 alkalommal

Kapcsolódó elemek