vasárnap, 29 január 2017 16:51

Rio, Copacabana, buli, csajok, caipirinha

Írta:

A Copacabana talán a világ leghíresebb strandja, széltében-hosszában óriási, kora reggeltől késő estig ezrek és ezrek látogatják. De a Copacabana nem csupán a strandot jelenti, hanem a Rio de Janeirótól elválasztó gyönyörű sétányt és sugárutat, az Avenida Atlanticát is, ahol hajnalig nyitva tartanak a bárok, éttermek. És végül jelenti magát a hatalmas Copacabana városrészt, Rio éjszakai életének egyik központját, ahol meg reggelig lüktet az élet, és minden kapható, amit csak az ember el tud képzelni. Meg az is kapható, amit az ember el sem tudna képzelni…

Megérkeztem a szállodába, a recepción szerencsére minden rendben volt, felmentem a tizenegyedik emeleti szobámba és kinéztem az ablakon. Arra gondoltam, talán ez egy álom, olyan álomszerűen szép volt a panoráma.

Copa, tukor

Gyorsan hazatelefonáltam Magyarországra, megkérdeztem, mit csinált ma a kisfiam, beszéltem is vele, igen jó volt a hangulata, mert kapott egy új LEGO-t. Újabbakat ígértem neki Dél-Amerikából (be is tartottam).

Visszamentem a panorámához, rendben, akkor tényleg nem álmodom. A Copacabana északi végén voltam.

Copa, eszak

Copa, eszakkettes

Megfogadtam, minden napszakban készítek majd fotót, legyen reggel, délelőtt, délután, este, vagy éjszaka.

Copa, kek

Be is tartottam a fogadalmam és a szállodai szobámból mindenféle napszakban szorgalmasan fotóztam.

Copa, narancs

Ki tudja, mikor térhetek ide vissza.

Aztán amikor először megláttam a Copacabanát, arra is rögtön rájöttem, hogy miért is a világ leghíresebb strandja. Mert a gyönyörű homokos strand kétszáz méter széles, ekkora a távolság az Atlanti-óceán vize és az Avenida Atlantica tengerparti sétánya, a promenád között. És mindez öt kilométernyi hosszúságban nyúlik el.

Copa, szeles

Copa, szelesketto

Copa, szeles3

Mert a strandolók nem csupán az Atlanti-óceán hullámait, hanem a parton húzódó szállodasor, és Rio de Janeiro festői hegyeinek látványát is élvezhetik fürdőzés közben.

Copa, festoi

Copa, festoikettes

Copa, festoisok

Copa, sok1

Copa, sok2

Copa, sok

Mert a helyiek és a turisták a strandon és a sétányon még este tizenegykor is sportolnak, fociznak, röplabdáznak, futnak, kerékpároznak, gördeszkáznak, görkorcsolyáznak, vagy csak üldögélnek, sétálgatnak.

Copa, sport1

Copa, sport2

Copa, sport3

Copa, futo

Minden nyitva van és az Atlanti-óceán kedvesen duruzsol a fülekbe.

Copa, ocean1

Copa, duruzs1

Copa, duruzs2

Mert az Avenida Atlanticán hajnalig lüktet az élet, a sugárútnak az óceán felé eső tengerparti sétányán, valamint a másik, a város felé eső utcai oldalán egyaránt bárok, éttermek sokasága várja hajnalig a vendégeket.

Copa, duruzs5

Copa, duruzs6

Copa, druzs7

Mert még a járdán is olyan alakzatokat írnak le a fák, hogy meg kell örökíteni.

Copa, duruzs8

Mert a sugárút után kezdődik maga a város, jelesül a Copacabana-negyed, Rió egyik legnagyobb, legzsúfoltabb kerülete, körülbelül 300 ezer lakossal. És akkor ehhez még hozzá kell számolni a turistákat, akik közül ráadásul sokan elsősorban ebbe a negyedbe jönnek pihenni.

Legfeljebb megnéznek egy-két világhírű látványosságot, de a vakáció túlnyomó részét itt töltik, mert a Copacabanán minden van. Minden. A strandon csak nyugodtan kell ülni, mert úgyis mindent odahoznak és mindent kínálnak az árusok.

Copa, arus

Persze, nem mindenkinek van engedélye. Az alábbi képen a mozgóárusok éppen startra készen, mert valahol feltűntek a rendőrök.

Copa, arus3

A strand fehér homokja és az Atlanti-óceán vize jóval tisztább volt, mint amire számítottam. A parton nem nagyon láttam eldobált szemetet, a víz minősége kifejezetten jónak volt mondható. Érdemes tudni, a Copacabanán nem lehet hosszasan begyalogolni az Atlanti-óceánba, elég gyorsan mélyül, a hullámok is erősek.

Copa, homokszobor

Copa, viz

Copa, homokos

Csak úgy érdemes bemenni, hogy minden lépés után lecövekeljük a lábunkat.

Copa, viz

Copa, covek 

A strand mai formájában a XX. század elején alakult ki, ekkor építették a hullámokat formázó fekete-fehér kockákból álló promenádot.

Copa, prom1

Copa, prom2

Copa, prom3

Copa, prom4

Copa, prom5

A hely akkor lett felkapott, akkor lett híres, amikor 1923-ban megnyílt Dél-Amerika első luxusszállodája, a Copacabana Palace Hotel, amely a mai napig üzemel. Szép art-deco épület.

A városba érkező hírességek jelentős része a mai napig itt száll meg, és például az Arany Teremben nagyon jó koncerteket szoktak tartani. Annak idején, a Copacabanán működtek Dél-Amerika legjobb kaszinói, ezek nagy része azonban napjainkra már bezárt, vagy a Rio más részein nyitott újra.

Copa, hotel

A világ fürdőruha divatjában pedig emberöltők óta a Copacabana diktál.

A bikini 1948-ben innen indult világhódító útjára, három argentin lány itt viselte először azt a ruhadarabot, amely szabadon hagyja a nők köldökét és hasát. Csak gratulálni tudok az ötlethez.

Copa, plazs1

Copa, plazs2

Persze, ez csak a mai korra érvényes, hiszen régi aranyszabály, hogy nincs új a nap alatt. Szicíliában talált római mozaikokon például már látható ős-bikini, bár a kutatók egyetértenek abban, hogy a meztelen fürdőzést hirdető ókori fürdőkultúrában ezt valószínűleg még a sportoláshoz viselték.

A tangát is sokan a Copacabanához kapcsolják, ám ezzel kapcsolatban sok az ellentmondásos információ, szóval nem biztos.

Copa, plazs3

Ugyanakkor a Copacabanán nem láttam monokinit. Akármilyen is az a mikro-bikini, fent kell lennie, kötelező fürdőruhát viselni, még akkor is, ha ez lényegében csupán szalagokat, féltenyérnyi textilt jelent.

Copa, plazs4

Arról, hogy a Copacabana mennyire biztonságos nappal, vagy kiváltképp éjszaka, mindenféle dolgot lehet olvasni az interneten, ezért a legjobb, ha a saját tapasztalataimról számolok be. De magam is olvastam cikkeket, hogy az olimpia ideje alatt magyar edzőt megtámadtak a Copacabanán, vagy leütöttek egy belga dzsúdóst…

Amit én mondhatok, a strand hatalmas, főszezonban rengetegen vannak, ezért nem szabad őrizetlenül hagyni semmit. Ha az ember egyedül van, és az Avenida Atlantica, vagy a Copacabana-negyed valamelyik szállodájában, hoteljében, panziójában szállt meg (bőséges a választék), a legtisztább, ha strandpapucsban, fürdőruhában, törülközővel sétál le a vízhez, a tolvajoknak nincs mit ellopniuk.

Esetleg pár reál legyen nála vízre, napágyra, caipirinhára.

Az Avenida Atlantica szerintem sötétedés után is biztonságos, tele van szabadtéri bárokkal, éttermekkel, sok az ember, sok a rendőr.

Copa, ejjel

Azt mondják, éjfél után a homokra nem szabad menni, de hát ugye ezek a képek éjfél körül készültek.

Copa, secur

Copa, secur2

Még egy, láttam, hogy a riói rendőrök miképp járőröznek, ellenőriznek. Két hatalmas rendőrségi quad motor egymástól ötven méter távolságra, hatalmas fényszórókkal végig gurul a Cobacabana strandján.

Az Avenida Atlanticán legyező alakban, ötven méteres távközökkel négy rendőrautó követi őket. Ha a két motor bármit észlel a homokon, az autókból másodperceken belül ott terem egy tucat rendőr, és hermetikusan zárják a területet. Szóval, szerintem a rablóknak nem érdemes próbálkozniuk a Copa környékén, de óriási a biztosítás, minden be van kamerázva.

A parton is sok a rendőr, a biztonsági őr, sőt, a szállodák tetejéről nem egyszer szintén biztonsági emberek figyelik távcsővel a partszakaszt.

Ha már a szállodák tetejénél tartunk, ahol szállásom volt, ott a tetőteraszi bárban istenien készítették a caipirinhát.

A caipirinha alapja a cachaça, vagyis a brazil nemzeti ital, a cukornád pálinka. (Egyébként több dél-amerikai állammal is nemzetközi jogi vita van az ital kapcsán, a brazilok szerint csak a legnagyobb latin-amerikai országban gyártott italt lehet cachaçának hívni.)

A pohárba először a feldarabolt lime kerül.

Copa, lime

Aztán pár kanál cukor, ezután jön az úgynevezett törőfa, amellyel az egészet jól összenyomkodják, és a lime minden cseppjét kipréselik.

Copa, torofa

A pohárba ezután kerül a jég, és mindenre rá a cukornád pálinka, majd az egészet összekeverik.

Copa, caip

Búcsúznom kellett a Copacabanától.

Átválogattam a fotókat. A szállodasor mögött hol a Cukorsüveg-hegy tündökölt, hol a favellák viskóit lehetett látni a domboldalon.

Copa, zukor

Copa, favella

A Copacabanán azonban demokrácia van, szegény, gazdag együtt élvezi a nyilvános és ingyenes közstrandot.

Ki tudja, mikor térhetek ide vissza. Pár kép búcsúzóul.

Copa, sok3

Copa, sok5

Copa, sok10

Copa, homokszb

Copa, sok21

Copa, arus2

Copa, tenger

 

 

Megjelent: 6163 alkalommal

Kapcsolódó elemek