szombat, 07 november 2015 17:36

Miért tűntek el a holland tengerészek Bali édenkertjében?

Írta:

Amikor az első holland hajók kikötöttek Bali édenkertjében, a legénység napokon belül, hosszú hónapokra kereket oldott. Sokként érte őket a káprázatos egzotikus vegetáció, a növények illata, a fehér vagy fekete homokos tengerparton sétáló félmeztelen nők látványa, a szelíd, vidám emberek közössége, a füstölgő tűzhányók, a gyönyörű, gondozott rizsteraszok, a paloták, templomok, kőszobrok sokasága, a mindenütt hallatszó gamelán zene.

Balin egy évben háromszor arathatják a rizst, az aratás mindennap imával, szertartással kezdődik és fejeződik be. Minden talpalatnyi helyet próbálnak hasznosítani, a rizsteraszok egész évben gondozottak. Több ezer éve így folyik a művelés, az aratást is változatlanul kézzel végzik. Turisták, fotóriporterek nagy kedvencei ezek a látványos rizsteraszok. A rizsnek más a neve amikor száron van, más a cséplést követően és más amikor főzik.

A rizstermelés rengeteg vizet igényel, nagy fáradsággal jár és a sikeres műveléshez elengedhetetlen az adott közösség összefogása.

Bali, rizs2

A Földön élő emberek hatvan százalékának a rizs a fő tápláléka, több tucat fajtája létezik, barna rizstől a vörös rizsen át a fehérig, a hosszú szeműtől a ragacsos rizsig, a jázminostól a rövid szeműig, de létezik mocsári rizs, vagy borkészítéshez használt.

Bali, rizs4

Bali, rizs5

Nusa Dua a sziget déli részén található, a helyeik itt olyan szállodaövezetet alakítottak ki, amely nem annyira pörgős, mozgalmas, esetenként zsúfolt, mint a turisták által leginkább ismert Kuta. Ha valaki bulizni akar, annak jobban bejön Kuta a jó kis bárjaival, éjszakai életével, ha valaki az este is csendes, nyugodt tengerpartot szereti, és csak sétálgatna a környező utcáko, szemlélgetve a helyiek életét, netán a luxusszállodák látványában, gondozott kertjeiben gyönyörködve, jobban jár ezzel a résszel. Az árak valamivel magasabbak is, mint Kután, ezért én az egyik legolcsóbb szállodában szálltam meg. Semmi flanc vagy ilyesmi, de a finom homokos tengerpart és a tenger nem csupán a szobám erkélyéről, hanem még a kellemes kis szállodai medencéből is látszott. Úszás közben sokat járt a fejemben, nahát, ismét a déli féltekén vagyok.

Bali, szalloda1

Bali, szalloda2

Balin a lakosság 95 százaléka hindu. (A Gangesz-partján készült indiai riportomban leírtam, http://www.dravuczpeter.hu/azsia/india/a-gangesz-partjan-indiaban, a hinduk a rituális fürdés során szabadulnak meg bűneiktől, nem csupán az egyén tisztul meg, megsemmisülnek a bajok és a hozzátartozók is védelmet nyernek. A szent víz hűsítő ereje legyőzi a hőben megnyilvánuló gonosz erőt. Az emberek fürdés előtt púdzsát, azaz imádatot mutatnak be, virágfüzérekkel, mécsesekkel, a papok sárga, vagy piros festékkel jelölik meg a homlokokat.)

Bali, furdozes

Bali, furdi2

A balinézek vallása a hindu hitvilág speciális ága, csupán Balin, és még pár környező szigeten gyakorolják. Például, a templomoknak is születésnapja van, s mivel több száz található Balin, az év minden napjára jut a születésnapokból. Ilyenkor gyümölcsökkel, virágokkal, süteményekkel járulnak az oltár elé és körmenetet tartanak.

Bali, ajtonallok

Balin, pár kivételtől eltekintve, a szobrok kevésbé színesek, mint például Indiában. A templomok bejáratánál, a hidak előtt, a kertekben, udvarokban, szentélyek mellett elhelyezett kőfigurák elsősorban védelmi funkciókat látnak el.

Bali, vallas3

Ez a templom a Bratan-tó partján fekszik, 1700 méter magasan, teljesen körbeöleli a tó vize, ezért úszó templomnak nevezik – természetesen nem lebeg, van szilárd talapzata. A 17. században építették a tó istennője, Dévi Danu tiszteletére, aki a termékenység istennője is egyben, ezért miden évben sok balinéz, indonéz asszony keresi fel gyermekáldásért fohászkodva. A tó másik partján található egy barlang, a második világháború idején ott bújtak el a japán katonák és onnan lőttek ki nagyon sok holland vízi járművet, elsősorban motorcsónakokat.

Bali, vizite1

Bali, vizitem2

Ezt a rendezett, tiszta falut, Penglipurant, ezer évvel ezelőtt alapították, a házak teljes egészében bambuszból készültek.

Bali, rendezett

Bali, rendezett2

Bali, rendezett3

A helyiek örömmel hívnak be a házaikba, sokszor még ételt is tesznek eléd. A meghívásokat nem szabad visszautasítani.

Bali, gyerek1

Bali, gyerek2

Bali legszentebb templomának számít a tengerben lévő sziklára épített templom, a Tanah Lot, ami annyit jelent, Föld a tengerben és a tenger istene, Baruna tiszteletére építették. Csak apály idején közelíthető meg.

Bali, Tanah1

Bali, Tanah2

Bali, Tanah3

Bali az ausztrál szörfösök elsőszámú kedvence, ilyen jó hullámok állítólag sehol a világon nem találhatóak.

Bali, szorf

Bali, kigyo

Bali kialakulása vulkánok tevékenységének köszönhető, a leghíresebb a Batur-tűzhányó, amelynek a kalderájában egy tó található. A XX. században mintegy tizenöt alkalommal tört ki.

Bali, batur

Bali kulturális központja Ubud városa, a mellette lévő erdő szerecsendiófáin makákómajmok élnek. Úgy gondolják, a turistákat csak azért teremtette a majmok istene, hogy őket etessék, és előszeretettel lopják el tőlük a kisebb tárgyakat. Az erdő mellett lévő Alas Kedaton nevű temlomot egyenesen a makákók tiszteletére építették, Balin tehát a majmoknak is aranyélete van. A makákók egyébként szemtelenek, sokszor ráugranak a turisták fejére, vállára, ilyenkor türelmesen le kell guggolni, barátunk egy idő után szépen lemászik a földre, ezen a szigeten ő sem strapálja magát fölöslegesen.

Bali, majom1

Bali, majom2

Jimbaran és tengerpartja kicsit kiesik a turisztikai vérkeringésből, mert a Bukit Pecatu-félsziget északi részén helyezkedik el. Este megélénkül az élet, mert a parton mintegy tizenöt remek kis halétterem található, ahol frissen készítik a rákot, kagylót, homárt, polipot.. Élek-halok a tengeri herkentyűkért, és napközben is sokszor erre jártam.

Bali, JIm1

Bali, Jim2

Bali, Jim4

Bali, Jim5

Bali, Jim6

Ez a gyönyörű fekete homokos tengerpart, Lovina Beach, szintén a csendesebb partszakaszok közé tartozik. A delfinek is nagyon szeretik, és ha szerencsénk van, a bérelt hajókról meg is láthatjuk őket.A  türkizkék tenger hullámai tehát ezt a fekete partot nyaldossák, a sziget uralkodó színe ugyanakkor a zöld, a kissé keskeny utakon haladva úgy érezni, mintha egy zöld folyosóban járnák, miközben rizsföldek, fák, ligetek, vulkanikus tavak, kialudt tűzhányók, szentélyek és templomok sokasága váltják egymást.

Bali, Lovina

Ez pedig az utolsó gép, mert előbb-utóbb eljön az idő, amikor az én gépem is levegőbe emelkedik és búcsút kell inteni Bali édenkertjének.

Bali, repul

 

 

Megjelent: 5394 alkalommal