kedd, 26 május 2020 10:18

Japán: Tokió emberdzsungelében

Írta:

Magyar ésszel nehéz felfogni a japán főváros (agglomerációval együtt harmincmillió ember) hullámzó embertengerét, Shibuya, Harajuku, Ginza negyedeinek elképesztő zsúfoltságát. Az ilyen népsűrűség Tokión kívül még számos nagyvárosra, régióra jellemző, így a történelmi, szociológiai okokon túl nem véletlenül oly fegyelmezett, udvarias a japán társadalom, mindez elengedhetetlen a mindennapokban.

Tokió és számos japán nagyváros brutális népsűrűséggel rendelkezik, a felkelő nap országának fővárosa jelesül 6,263 fő per négyzetkilométer mutatóval. Duplája a budapestinek, pedig szerintem a magyar főváros is túlzsúfolt.

Már legalább félórája fotóztam a páratlan Shibuya útkereszteződés nyüzsgő sokaságát.

T, 8114

Pár órája érkeztem a japán fővárosba, 116 ezer forintot fizettem a Budapest-Tokió-Budapest repülőjegyért, ami szerintem brutálisan jó ár ilyen távolságra, ráadásul Qatar Airways ötcsillagos légitársasággal.

Így elégedettem jelentkeztem be a szállodába, és mint említettem volt, siettem ide, a Shibuya útkereszteződésbe, amely a világon a legforgalmasabb ebben a kategóriában.

T, 8146

Ám a népsűrűség, lakosság, demográfia megítélése nagyon különböző lehet, és nem is olyan egyszerű a dolog, mint hinnénk.

Japánban ugyanis nem a népsűrűséggel van gondjuk, hanem azzal, hogy a 125 milliós ország lakossága minden évben jelentősen csökken. Évente mintegy négyszázezerrel több ember hal meg, mint amennyi születik. Ez nagyon sok, mert így 2050-re csak százmillió japán lesz, ami komoly gazdasági problémákat okozhat.

Persze, a Shibuya útkereszteződésben ezt nehéz felfogni, mosolyodtam el, miközben szorgalmasan fotóztam.

T, 8121

T, 8145

A népesség csökkenésének oka nyilvánvalóan a gyerekvállalási kedv visszaesése. Ugyanis a japánok világviszonylatban is kiemelkedően hosszú életűek, a várható élettartam a férfiaknál 78,8 év, a nőknél 85,6 év, ami elképesztő. Magyarországon ez az adat férfiaknál 72,4 nőknél 78,9.

Japánban minden évben harmincezer, azaz 30 000 ember éri el a századik életévét.

Az okokba nem akarnék bővebben belemenni, nem vagyok szakember, de egyrészt a táplálkozás, az étrend, a hal (rengeteg hal), a szója, a rizs, a zöldségek, másrészt a kitűnő egészségügy, harmadrészt, hogy a nyugdíjasok is kampányszerűen tornáznak, sportolnak mindennap.

A mutatók egyébként már nem ilyen jók a fiatalabb korosztályok körében, aminek megint a kaja és a mozgáshiány az oka (szerintem), a japán fiatalok már szívesen vásárolnak félkész ételeket és járnak gyorséttermekbe.

A lényeg: a magas életkor ellenére fogyóban a japánok. Ezért a japán kormány nagyjából ugyanazt csinálja, mint a magyar kormány, a legkülönfélébb intézkedésekkel próbálja növelni a gyermekvállalási kedvet.

Nyilván a Shibuya útkereszteződésben csak azt látni, hogy ez nem véletlenül a világ legforgalmasabb gyalogos átkelőhelye. Emberek százai várnak a zöldjelzésre és a „csapatok” mintegy vezényszóra indulnak neki a „tömegharcnak”.

T, 8136

T, 8137

Az igazsághoz hozzátartozik, több metróvonal fut errefelé össze, miként van egy nagy vasúti pályaudvar is párszáz méterre.

T, 8099

Ezt a tömeget ugyanakkor csak fegyelmezetten lehet elviselni, bár ezzel nincs baj, mert a japán társadalomnál fegyelmezettebbel még nem találkoztam (talán Szingapúrt említhetném még mellettük, erről bővebben itt egy szingapúri riport). Például a mozgólépcsőkön mindenki fegyelmezetten a bal oldalra áll. A többezer példa mellett egy-két ellenpéldát láttam, ám ők kivétel nélkül nyugati turisták voltak.

A fegyelmezettségnek történelmi, szociológiai, nevelési okai vannak, például Tokióban egyetlen hisztiző gyereket sem láttam. Ez pár nap után feltűnt.

Elbúcsúztam a Shibuya kereszteződéstől, és mivel még nem volt csömöröm a tömegtől, tovább sétálgattam Tokióban, szándékosan a legzsúfoltabb helyeken. Azért írom így, mert még a parkokban is sok az ember.

Képzelhetjük az utcákat. Vagyis nem kell, hiszen itt vannak a fotóim.

T, 8049

T, 8086

T, 8152

T, 8156

Ezt követően elmentem a Harajuku-negyedbe. Ez Tokió divatközpontja, a legdrágább és a legolcsóbb kínálat egyaránt megtalálható benne, tehát érthető módon itt is hullámzik a tömeg.

T, 8664

T, 8672

T, 8886

T, 8887

Aztán elmentem a Ginzába, talán ez Tokió legismertebb üzleti és szórakoztató-negyede, áruházakkal, boltokkal, éttermekkel, kávézókkal, játéktermekkel. Ami változatlan volt: az emberdzsungel.

T, 8922

Késő estére azért csak meguntam az embermasszát, és visszaindultam a szállodába.

T, 8162

A metró, noha már éjfél körül volt, tömve volt emberekkel. Alig vártam, hogy egyedül legyek a négyfal között.

Megjelent: 4604 alkalommal

Kapcsolódó elemek