csütörtök, 23 november 2017 17:44

Shwedagon Pagoda: ragyogó napfény és aranyzuhatag

Írta:

Természetesen, ahogy felébredtem Mianmar fővárosában lévő egyszerű szállodai szobámban, és megláttam a ragyogó napfényt, azonnal eldöntöttem, ugyan tegnap este, éjszaka láttam az Arany Pagodát, de látnom kell ebben a ragyogó napfényben. Zuhanyzás közben eszembe jutott még az egyik kedvenc Alain Delon-filmem is, talán a címe miatt, Plein Soleil (Ragyogó napfény), majd felvettem a hagyományos burmai viseletet, a longyit és le az utcára.

Le, a csodálatos délkelet-ázsiai utcára. Mindig nagyon szerettem a színes, érdekes forgatagát, bármely országban is jártam, Indonéziától Thaiföldig, Vietnámtól Mianmarig, Kambodzsától Laoszig, Malajziától Szingapúrig.

Délkelet-Ázsiában csak az utcai árusoknál eszem, jól átsütött húsokat, halakat, tengeri herkentyűket, soha sincs semmi bajom tőle. Indiában ilyen eszembe sem jutna, ott szigorúan tilos az utcán enni.

Az egyik utcai árusnál gyorsan bedobtam egy kis sült polipot, nagyon olcsó volt, mint egész Mianmar. Vagy Burma.

Az ország nevével egy kicsit gondban vagyok. Gyerekkoromban még Burma volt, burmai népmeséket olvasgattam azokban a gyermekkönyvekben, amelyekben távoli földrészek, országok népmeséit gyűjtötték össze. Aztán a katonai rezsim Mianmarra változtatta az ország nevét, de ezt állítólag nem szavazta meg a diktatúra bukása után a parlament.

Így azt mondják, a diktatúra ellen küzdők a mai napig a Burma elnevezést használják. Kíváncsiságból sok embert megkérdeztem az ország nevéről, hogy akkor pontosan mi is a helyzet. Nem tisztem állást foglalni a kérdésben, de gyakorlatilag mindenki azt mondta, hogy a Mianmar nevet használják.

Ezzel a kérdés el is döntetett, a helyiek – akik ezt az egész dolgot minden nyugati okos tojásnál jobban tudják – Mianmart mondtak. Talán a Burma név az angol gyarmati időkre emlékezteti őket, amelyet gyűlölnek. Yangon korábbi neve Rangoon volt, az angolok hatalmas kikötőt üzemeltettek itt, meg brutális méretű piros lámpás negyed működött a matrózoknak, szóval egy fertő volt, a mianmariak amint tehették, azonnal Yangonra változtatták a város nevét.

És jól tudjuk, Gorcsev Iván, a Rangoon nevű teherhajó matróza volt, amikor huszonegy éves elnyerte a fizikai Nobel-díjat.

A polip után taxiba ültem és átszámítva hatszáz forintért a mianmari sofőr odarepített az Arany Pagodához. Újfent fellejtettem a longyimban, az előző este vásárolt hagyományos helyi viseletemben, hogy most már nappali világosságnál csodáljam meg az aranyzuhatagot.

S, 45

S, 48

S, 57

Az éjszakai riportban említettem volt, hogy kilenc tonna aranyat építettek be a fősztúpába és a 64 kisebb sztúpába. Mivel a trópusi eső az aranyborítást sem kíméli, ezért húszévente közadakozásból kicsit rendbe hozzák, hogy ismét aranysárgán csillogjon.

S, 12

S, o4

Egyébként a mianmari emberek nem tesznek mást, mint amit évszázadok óta, aranyat adományoznak a világ egyik legszentebb buddhista templomának. Ha király az ember, akkor a saját kilóinak számával megegyező súlyú aranyat, miként ez megtörtént több uralkodó esetében is.

Időközben beszélgettem emberekkel, idegenvezetőkkel, biztonságiakkal és a nagy sztúpa kapcsán még inkább tátva maradt a szám. Megjegyzem, mondja valaki hogy nem a foci a világ sportja, miután megtudták, hogy magyar vagyok, két mianmari embernek is Puskás Öcsi bácsi ugrott be, igen, még mindig Puskás, aki ugye 1927-ben született és nem nyugdíjas korában lett világhírű, hanem évtizedekkel korábban.

De vissza a nagy sztúpához, azt már tudjuk, hogy több tonna arany borítja és száz méter magas, de a felső részén nem száz, vagy kétszáz drágakő és féldrágakő található, hanem mintegy háromezer. Igen, 3 ezer. A kis túlzással Burma minden kincsét ebbe építették. Az éjszakai riportban említettem a csúcsdíszt, a 76 karátos gyémántot, amely mint most megtudtam, 15 gramm súlyú.

S, 64

S, 21

Azt is sikerült pontosítanom, hogy Buddhának egészen pontosan nyolc hajszálát őrzi a nagy sztúpa, amelyet négy- és nyolcszögletű teraszok csodálatos rendszere támaszt meg.

S, 6421

S, 06

A burmai asztrológiában, kozmológiában a hét nem hét, hanem nyolc napból áll. Ezt úgy oldják meg, hogy szerda két napot jelent, déli 12-ig az első, déli 12 után a második napot. Pontosan nyolc hatalmas oszlop veszi körbe a fősztúpát, ezek jelképezik a bolygókat, és a hozzájuk tartozó napokat.

Említettem volt az éjszakai riportomban, hogy a buddhizmus története során számos mozgalom, valamint három fő ág alakult ki: a théraváda, a mahájána és a vadzsrajána, melyeknek hosszabb-rövidebb ideig tartó virágkoraik voltak. Az Arany Pagoda pedig théraváda buddhisták egyik legfontosabb temploma.

S, 6343

S, 6403

S, 6406

Nos, a théraváda buddhizmus egyik fontos tanítása szerint az ember sorsát meghatározza, hogy a hét mely napján született. (Nem igazán tudok hozzászólni a dologhoz.)

A zarándokok, a látogatók attól függően, hogy a hét melyik napján születtek, a megfelelő oszlophoz járulnak, adományokat, virágcsokrot helyeznek el, vizet öntenek a minden oszlopnál és számos más helyen is jelenlévő Buddha-képmásra, és imazászlóval a kezükben fohászkodnak.

S, 6388

Nem csupán buddhista zarándokok, vagy külföldi turisták érkeznek ide, hanem a Shwedagon Pagodát környező épületekben szerzetesek sokasága lakik. Nem csupán felnőtt, hanem gyermekszerzetesek is élnek itt.

S, 6542

Azt hiszem, egy buddhista szerzetes számára az Arany Pagoda tökéletes lelki, szellemi környezet.

S, 6330

De a nyugati embert is magával ragadja az egész atmoszféra. A Dzsungel könyvének írója, Rudyard Kipling is tündökletes csodáról írt az Arany Pagoda láttán, és egyik kedvenc íróm, a tökéletesen felépített és tökéletes szerkezetű (eleje-közepe-vége) modern novella egyik megteremtője, Sommerset Maugham is a lélek sötét éjszakájában feltűnő reménysugárnak látta a Shwegadon Pagodát.

S, 6436

S, 6560

S, 6561

Azt is mondják, hogy a nagy sztúpa ugyan harang alakúnak tűnik első látásra, ám valójában Buddha kolduló edényének a felfordított hatalmas mása. A harangokkal kapcsolatban – töménytelen van belőlük a sztúpák, pavilonok, imahelyek mellett – van egy nagyon jó történet, amely azért is tetszik, mert sokszor tapasztaltam már utazásaim során micsoda károkat okoztak a nagypofájú gyarmatosító európai hatalmak.

A brit csapatok 1826-ban kifosztották a Shwedagont, nyilván az angol uralkodó család nagyobb dicsősége érdekében. Elvitték az egyik legszebb harangot, és a tolvajok hajón szállították volna Kalkuttába, a Rangoon folyón. Ám jaj, beleejtették a folyóba, és sehogy nem tudták kiemelni.

A burmaiak felajánlották a segítségüket, egy kikötéssel, ha sikerült kiemelni a harangot, az visszakerül az Arany Pagodába. A rabló britek beleegyeztek, úgy gondolták, ha nekik nem ment az akció, akkor a burmaiaknak sem. A burmai búvárok hatalmas, belül üreges, így levegővel teli bambusz rudat csúsztattak a harang alá, több százat és a húsztonnás remekmű szépen a víz felszínére emelkedett.

S, 6571

De van még egy harang történet a Shwedagonból, a világ valaha volt legnagyobb harangja, a 300 tonnás Dhammazedi története. A 15. század végén készült, hogy miképp tudták mozgatni, milyen felfüggesztéssel tartották meg a súlyát, elképzelésem sincs róla.

Miként arra nézve sincs, hogy az 1600 évek elején miként tudta ellopni egy portugál kalandor, Filipe de Brito. Miképp tudta a 300 tonnát a hajójára emelni? Passz. A hajó meg persze elsüllyed az irdatlan teher alatt azt követően, hogy elindult a folyón. A XX. század végén próbálkoztak a harang fellelésével, majd 2014-ben egy expedíció bejelentette, megtalálta. Később korrigáltak, csak a hajó van meg, a harang változatlanul nincs.

S, 6574

Állok az Arany Pagodába és csak hüledezem. Egy Boeing 777-es utasszállító repülőgép súlya 300 tonna, teli tankkal, utasokkal együtt.

S, 6594

S, 6597

De a buddhista mitológia állatszobrai is lenyűgöznek. A buddhizmusban az oroszlán az egyetemes törvény védelmezőjeként jelenik meg. Aztán vannak itt félig oroszlán, félig griffmadár lények, és a szent állatok, az elefántok különböző méretű aranyszobrai.

S, 6366

S, 6369

S, 6370

A buddhista hét minden napjának (ugye, a szerda az kettőnek számít) megvan a maga állata. A zarándokok attól függően, hogy a hét melyik napján születtek, a saját állatuknak ajánlanak fel adományokat, és neki végzik szertartásukat.

S, 6457

S, 6467

Amikor eljöttem az Arany Pagodából, akkor jöttem rá, hogy legalább öt óra elsuhant a sok-sok csoda között. És még nem volt vége, csak Yangonban – és akkor még nem is beszéltünk egész Mianmarról – közel tíz olyan templom volt, amelyre azt mondtam, meg kellene nézni, nem szabad kihagyni.

Amikor leértem a Szinguttara-domb aljára, az utcára, az egyik sütögetős árus mellett leültem és míg elkészült az újabb adag sült polip, addig még gyorsan végigpörgettem pár képet az Arany Pagodáról.

S, 6617

S, 6623

S, 6662

S, 6685

Megjelent: 5622 alkalommal

Kapcsolódó elemek