kedd, 06 március 2018 17:56

Vietnám: Chili Jack barátommal „az alámerülő sárkány öblében”

Írta:

Igyekeztem minél korábban elindulni Hanoiból észak felé, a kínai határ közelében lévő világhírű Halong-öbölbe. Vietnám egyik legkedveltebb látványossága mintegy 1500 négyzetkilométernyi területű, népes és lakatlan szigetekkel, lenyűgöző mészkősziklákkal, több száz méter magas sziklafalakkal. Maga a vietnámi név, a Vinh Ha Long annyit jelent, hogy „az alámerülő sárkány öble.” A kalandozás ráadásul Chili Jack barátomnak köszönhetően igen szórakoztatóra sikeredett.

Utazásaim során mindig is szeretem korán kezdeni a napot, legalább hajnali ötkor, vagy még korább. Így az ember mindenhová odaér és elkerüli a szervezett utak turistáit, akik ugye még megreggeliznek a szállodákban, megvárják egymást, felszállnak a buszra, az idegenvezető elmond mindent, elindulnak, pihenőt tartanak, megvárják egymást stb.

Félreértés ne essék, ezzel csak annyit akarok mondani, hogy bár a csoportos utazás kényelmes, biztonságos, és az ember kitűnően is tudja érezni magát, hiszen semmi szervezési feladat nincs, de ugyanakkor meg rengeteg időveszteséggel jár a csoport tagjainak egymásra történő várokozási idejének betudhatóan.

De annyi baj, hajnali ötkor, és én már el is indultam Hanoiból, ami egyébként végtelenül kedves város, írok is még róla, mert a vietnámi fővárossal kapcsolatos mondanivalóimnak, élményeimnek még a huszadát sem örökítettem meg a www.dravuczpeter.hu oldalon.

Magam sem tudom, hogy vettem rá Chili Jack barátomat, hogy hajnali ötkor ő is útra kelljen velem. Most így utólag visszagondolva, szerintem le sem feküdt, mindig is sajnálta az időt alvásra, annyira tisztelte az életet, a nőket, az italt, az ételt, és ezek időigényes foglalkozások, kitöltik az ember egész napját.

Ja, és ki is Chili Jack? Hát ő egy angol úr, Hanoiban barátkoztunk össze egy boltban, ahol kitűnő chiliket lehetett vásárolni, és azonmód kiderült, hogy hozzám hasonlóan ő is chilit chilivel eszik.

A chili nagyvonalakban a trópusi, szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve.

A busz tehát elindult, a Halong-öböl körülbelül négyórányi útra volt a vietnámi fővárostól. Utána már a kínai határ következett volna.

A hatalmas, 1500 négyzetkilométernyi területű Halong-öböl, Vietnám egyik legkedveltebb látványossága, sőt, mivel példátlan mértékben fejlődik a vietnámi turizmus, talán már Ázsia egyik legkedveltebb látványosságáról is beszélhetünk.

Ha, alkony

Ha, harmadik

Ha, pano3

Méltán az UNESCO-világörökség része.

Ha, 6379

A vietnámiak ráadásul már profi módon szervezik az idegenforgalmukat is, így a programok bőséges tárházát kínáló Halong-öböl minden turista igényét kielégíti, erről később, előbb jöjjön a mítosz, jöjjön a földtörténeti bevezető.

Ha, 6440

Ha, 6441

Az ősidőkben idegenek támadtak a vidékre, szerintem kizárásos alapon kínaiak felmenői lehettek, mert a khmer (Kambodzsa), a sziámi (Thaiföld) birodalom innen messze van, a burmai (Mianmar) meg végképp.

A vietnámiak felvették velük a harcot, de bizony nap, mint nap véres áldozatokat kellett hozni a szabadságért. Ekkor sárkányok siettek a segítségükre, és karmaikban tartott hatalmas kőszirtekkel porrá zúzták az ellenséges hajókat.

Állítólag, ugye, a mai napig éjszakánként egy-egy sárkány kidugja a fejét az öböl vizéből.

Ha, 6604

Ha, 6380

A földhözragadt kutatók szerint meg mintegy 500 millió évvel ezelőtt a hegyláncok egyszerűen belesüllyedtek a tengerbe, a legmagasabb részek megmaradtak, azokat látjuk manapság.

És nem is kevés maradt meg a hegyláncokból, közel kétezer, különböző nagyságban, formában. Ennek következtében a Halong-öbölben minden megtalálható, nagy sziget, kis sziget, egészen kicsi sziget, sziklafalak, mészkőszirtek, égbenyúló kúpok, csúcsok, a szél és a víz munkájának köszönhetően barlangok sokasága.

Ha, 6480

Ha, 6484

Léteznek népes, több ezer lakossal bíró szigetek. Közülük a legnagyobb, 354 kilométernyi Cát Bà, itt több mint tízezer ember él, és leginkább arról híres, hogy számos barlangja folytán a franciák és az amerikaiak elleni háborúk során itt bújtak meg a legfontosabb fegyverraktárak. Sőt, a sziget egyik legnagyobb, legvédettebb barlangjában kórház működött a sebesült katonák számára.

Itt jegyezném meg, hogy a vietnámiak jó kis kemény társaság, az elmúlt 60-70 évben csak Franciaországot, az Egyesült Államokat és Kínát győzték le, valamint csak úgy mellékesen, Kambodzsában, a Pol Pot-rendszert is ők számolták fel.

Ugyanakkor az öböl legtöbb szigete egyáltalán nem ilyen népes, a túlnyomó többségük egyenesen lakatlan.

A vietnámiak ráadásul okosan meg is szervezték az idegenforgalmat. A Halong-öbölben mehet a turista egy-két-három, vagy több napos útra, de hetekig is hajókázhat.

Ha, 6353

Ha, 6503

A hajók száma és színvonala tekintetében is széles a választék. Van a minden kényelmet kielégítő kategória, ahol kitűnő a wifi kapcsolat, és még főzőtanfolyamot is szerveznek az utasoknak, az ellátás meg mesés, osztriga, homár, kagyló, rák, szóval a tengeri herkentyű univerzum legjobb oldalát ismerheti meg a nagyérdemű.

Ha, 6505

És van a középkategória, meg az egyszerű kis hajócskák. Mi Chili Jackkel a legegyszerűbb megoldásra szavaztunk, nem az ára miatt, mert Vietnám az ár-érték arány szempontjából az egyik legkorrektebb ország a világon, hanem mert így a fedélzeten csak mi ketten voltunk turisták, és a Halong-öböl lenyűgöző látványát bármily úszóalkalmatosság fedélzetéről zavartalanul ki lehet élvezni.

Ha, 6594

Ha, 6614

A zöldeskék víz játékát, az égnek törő grandiózus mészkősziklákat, a több száz méter magas sziklafalakat.

A kisebb-nagyobb szigeteket, amelyek közül a nagyobbakat dzsungel borítja és kitűnő terep túrázásra.

A természet által kialakított üregeket, barlangokat. Ezeket akár bérelt kajakkal is meglehet közelíteni.

Ha, 6508

Sőt mi több, itt cseppkőbarlangok is találhatóak.

Ha, 6459

Egyes barlangokban és üregekben különös alakú álló- és függő cseppkövek vannak, és mint az alábbi képek is tanúsítják, szárnyalhat az emberi fantázia.

Ha, futyi

De a legjobb móka a gondtalan hajókázás volt, amikor az ember, ha akart, kikötött, és valamely magaslatra felkapaszkodva élvezte a felejthetetlen panorámát, a csodálatosan meghökkentő természeti formákat.

Ha, 6396

Ha, meghokk

Persze, a gondtalan hajókázás csak a turisták osztályrésze, a vietnámiak keményen dolgoztak. Különösképp igaz ez az asszonyokra, akik a hajók között kis dzsunkákkal közlekedve árusítottak mindenfélét.

Kőkemény munka ez, állapítottuk meg elismerően Chili Jackkel.

Ha, 6402

Ha, 6516

A két vietnámi kolléga még nem sejtette, én viszont tudtam, hogy Chili Jack hamarosan átveszi az irányítást a konyha felett, és esténként a legfantáziadúsabb vacsorákkal lep meg bennünket. Persze, mindennek alapja a chili volt.

Talán maradtunk is volna még, de a vietnámi labdarúgó válogatott soron következő meccsét mindenképpen megakartuk nézni Hanoiban, így fájó szívvel elköszöntünk a Halong-öböltől és visszabuszoztunk a fővárosba.

A legelső dolgunk volt két vietnámi zászlót venni a szurkoláshoz. Hanoi legszebb zászlóárusától vásároltuk.

Ha, zaszlo

 

Megjelent: 4106 alkalommal

Kapcsolódó elemek