kedd, 09 július 2024 15:12

Egy kisfiú találkozása Mona Lisával

Írta:

Legnagyobb örömömre a gyerek azt mondta, hogy nem csupán a Disneyland, az Eiffel-torony és ezek érdeklik, hanem a Louvre múzeuma is, és szeretné élőben látni a Mona Lisát. Azzal kapcsolatban ugyan voltak kétségeim, hogy a látogatók valóban az eredeti festményt látják, szerintem az eredetit a mélyen lent lévő páncélteremben őrzik.

A világ egyik leghíresebb festményét 1503-ban festette meg Leonardo da Vinci, és egy gazdag firenzei kereskedő felesége állhatott modellt, Lisa del Giocondo (1479-1542). Mire a festmény elkészült, már annyira megtetszett Leonardónak, hogy magával vitte Franciaországba.

Da Vinci halálakor I. Ferenc francia király vette meg, majd több mint száz évvel később XIV. Lajos vitte magával a versailles-i kastélyba. Később Napóleon hálószobáját díszítette, majd megtalálta a mai helyét, a Louvre kiállítótermét.

Egy másik elmélet szerint azonban a kép önarckép, Leonardo da Vinci női ruhában. Leonardo önmagáról készült rajzait és a Mona Lisát digitális elemzésnek vetették alá, és a kutatók azt állítják, megdöbbentő a hasonlóság. Az elméletet vitatók szerint csupán arról van szó, hogy a rajzokat és a festményt ugyanaz a személy, ugyanabban a stílusban alkotta.

A Mona Lisát Vincenzo Peruggia lopta el 1911. augusztus 21-én, ez volt talán a 20. század legnagyobb műkincslopása. Két év múlva Peruggia tárgyalásokat kezdett a firenzei Uffizi képtár igazgatójával, aki azonban a rendőrséghez fordult. A festményt az olasz állam 1914-ben visszaszolgáltatta a Louvre múzeumának. Peruggia hét év börtönbüntetést kapott.

Bendegúzt nem zavarta a tömeg, szorgalmasan fotózott és hallgatta az információkat. Sőt, tőle tudtam meg, hogy a festmény befejezetlen, mert da Vinci jobb karja egy esés miatt izomsorvadást szenvedett.

Megjelent: 1780 alkalommal

Kapcsolódó elemek