kedd, 21 február 2012 12:11

Andalúziai andalgások

Írta:

Andalúzia és városainak neve mindig is varázslatosan csengett az utazók számára: Malaga, Granada, Córdoba, Sevilla, Ronda, Marbella külön-külön is megkapják a felülmúlhatatlan jelzőt. Az utak egész Andalúziában kitűnő állapotban vannak, meglátszik a virágzó idegenforgalom, amelyhez jelentős mértékben hozzájárult a spanyol labdarúgó-válogatott 2010-es világbajnoki aranyérme.

Mallorcai és andalúziai barátaink szerint 2009-ben, a gazdasági világválság hatására érezhetően megcsappant számú turisták miatt nagy volt az ijedelem a piacon, 2010-re azonban már megnyugodott mindenki, szépen érkeztek a vendégek.

Kezdjük talán időrendben. Malaga a Costa Del Sol, azaz a napos part központja, és egyik legkedveltebb turistacélpontja. A szokásos történelmi városrészen, mór építészeti emlékeken, a váron és a bikaviadal arénán túl Malaga arról híres, hogy itt van Picasso szülőháza, valamint múzeuma is.

Granada a Sierra Nevada lábainál fekszik, érezhetően pár fokkal hűvösebb is volt, mint Malagában. Granadáról az elmúlt évszázadokban költők sokasága írt verseket, zenészek sokasága énekelt a varázslatos városról. Ám kötelező írni egy valamiről, és pedig igen, valóban a világ egyik leglátogatottabb műemlék együttese, a mór építészet remekműve, az Alhambra. (Granadát 1492-ben vették be a katolikus uralkodók, Izabella és Ferdinánd, abban az évben, amikor Kolumbusz kikötött Hispaniola szigetén.)

Az arab kifejezés vörös erődöt jelent, és leírhatatlan látvány például alkonyatról, amint izzik a lemenő fényben. Magyar turistáknak nem árt tudni, hogy a látogatók létszáma limitált, vagy interneten foglalunk, vagy nagyon korán odamegyünk, és még akkor is elképzelhető, hogy csak délutánra van csupán jegy; különösen érvényes ez a nyári főszezonban.

Córdoba, a világ egyik legszebb városa

A következő gyöngyszem, Córdoba. E sorok szerzője vállalja a felelősséget azon véleményéért, hogy Córdoba bizonyosan a világ egyik legszebb városa. Maga a nagymecset is egy világcsoda, mert a mór építészet gyöngyszemét nem rombolták le, hanem egy gyönyörű, keresztény katedrálist alkottak benne. Így a látogatót az a szemkápráztató kulturális élmény éri, hogy egymás mellett csodálhatja a mór építészet stílusjegyeit, miközben pár méter múlva a keresztény templomépítők keze munkáján ámuldozhat. A helyiek nagyon találóan a mecset és a katedrális szót egyben használják, így jelölik a páratlan épületegyüttest, magyarra talán „mecsetkatedrálisnak” lehetne lefordítani.

Córdobának fénykorában, a tízedik században, egymillió lakosa volt. Amikor az európai városokban nyakig ért a sár, itt kövekkel burkolták az utcákat, fáklyás közvilágítás létezett, közel ezer fürdő (!) és félszáz fürdő működött, és közel százezer kézműves műhely létezett. Córdoba belvárosát 1984-ben lett a világörökség része, feledhetetlen élmény ezeken az utcákon sétálgatni. Van még egy világcsoda, az Alcazár, amely egy meseszép kert. Valamikor a mórok tették naggyá és gyönyörűvé, ám a katolikus királyok meg akarták mutatni, ők is tudnak szép kerteket megálmodni. Nem sajnáltak semmilyen költséget, és valóban, sikerült létrehozni a kertművészet, kertépítés egyik csúcsát, órákig el lehet veszni benne.

Sevilla, Ronda, Marbella

Sevilla Andalúzia fővárosa, és Spanyolország negyedik legnagyobb városa, ahol hatalmas katedrálisok emlékeztetnek a régi fénykorra, amikor az Újvilágból spanyol gályák sokasága hozta az aranyat, az ezüstöt, és a spanyol hidalgók és donnák számolatlanul költöttek a brüsszeli csipkére, a nemes paripákra, a toledói acélra. Az épületek, a megszámlálhatatlan, gazdagon díszített templomok erről a gyarmatbirodalmi gazdagságról tanúskodnak.

Ám Sevillában nem állt meg az élet, napjainkra egy modern, milliós nagyvárossá vált, miközben az emberek közvetlensége megmarad. Egy esetben autóval eltévedtünk, az egyik megkérdezett járókelő, nyolcvanéves, bottal járó spanyol úr, azonmód bepattant az autóba, és a hátsó ülésről vezényelve odakalauzolt bennünket a szállodába.

Létezik egy festői városka Sevilla és a tengerpart közt, Ronda. Nem lehet kihagyni, hogy ez a Ronda gyönyörű, mert egy sziklaszirtre épült, amelyet kettévág a Guadalevin folyó mély szurdoka, a lakosok három hídon mehetnek át az egyik hatalmas szikláról a másikra, az egyik, a Puento Nuevo százhúsz méternyi, szédítő magasságot ível át, és a házsorok nem egyszer a szakadékok széléig is kinyúlnak – mindenféle értelemben szédítő élmény.

Az utolsó állomás Marbella, Andalúzia legelegánsabb üdülővárosa, itt évente több mint háromszáz napon keresztül garantált a napsütés, és az exkluzív szállodákban mindig uralkodók, filmsztárok, rock zenészek sokasága pihen. Ennek megfelelően a város szolgáltatásai is exkluzívak, csak golfpályából három tucat van, beszédes a kikötőben álló yachtok látványa, világmárkákkal vannak tele az üzletek, de magyar turista is, ha eljut ide, talál megfizethető szórakozási lehetőségeket. Ami a legolcsóbb, a főtéren Salvador Dali köztéri szobrai láthatóak, és valljuk be, ez sem akármilyen élmény.

Megjelent: 3210 alkalommal