vasárnap, 06 november 2022 09:55

Svédország: nyár az uppsalai egyetemen és Hovgårdenben

Írta:

Milyen is a svéd nyár? Hát, imádnivaló. Este 11-kor még világos van. Sőt, Svédország negyedik legnagyobb városában, Uppsalában egyes júniusi napokon lényegében az egész éjjel világos. Ráadásul Uppsalából svéd fiatalok kerékpároznak a mintegy 12 kilométernyire lévő Hovgården ősi temetkezési halmaira, a körötte lévő parkokba és ott piknikeznek, nevetgélnek. Elhatároztam, ebbe a csapatba nekem is bele kell kerülnöm.

Szerencsés dolog eljutni ebbe a városba, egyetemére, amely Skandinávia legrégibb felsőoktatási intézménye. A reggel pedig, logisztikai okok miatt, az uppsalai székesegyház – amely meg Skandinávia legnagyobbja - körüli bámészkodással és ámulással kezdődik számomra.

Az uppsalai székesegyházba már korán be lehet jutni, ám az egyik leghíresebb svéd király, I. Gusztáv temetkezési kápolnája és sírja egy külön terület, és az csak délelőtt tíz órától látogatható.

Milyen másképp gondolkodik egy svéd és magyar ember esetenként. Egyszer megkérdeztem egyik templomi alkalmazottat, háromnegyed tíz volt, hogy esetleg meg lehet-e nézni már most a kápolnát, de nem értette a kérdést.

Tényleg nem értette. Ha a kápolna tízkor nyit, miért is akarna valaki háromnegyed tízkor bejutni?

A székesegyház a 13. században épült, a stílusa több ízben is változott, a legutóbbi jelentős felújítása a 19. század végén történt, jellemzően neogótikus stílusban, tornyokkal, falfestményekkel, ólomüveg ablakokkal.

A katedrálisban van eltemetve Carl von Linné, aki természettudós, orvos és botanikus is volt, róla csak annyit, ma is az ő elveit és eljárását használják a biológiában.

Itt nyugszik Emanuel Swedenborg, aki Nostradamus mellett a világ egyik legrejtélyesebb embere. Filozófus, tudós, feltaláló. A szellemvilág látnokának vallotta magát és azt állította, Istennek köszönhetően szabadon jár a pokolban és a mennyben, szabadon beszélgethet démonokkal, angyalokkal.

Ugye, nehéz az ilyesmit bizonyítani. A nagy stockholmi tűzvész idején Swedenborg Koppenhágában tartózkodott, a svéd és a dán főváros közötti távolság több mint 500 kilométer.

Reggel Swedenborg közölte a környezetével, hogy éjjel tűzvész tombolt a svéd fővárosban. Az akkori hírközlési viszonyok alatt elképzelhetetlen, hogy pár óra alatt értesülni lehetett ilyen távolságban történt eseményről.

Kiléptem a székesegyház impozáns kapuján keresztül a napfényre. Az egyetemre időben szerettem volna beérkezni.

Az uppsalai egyetem 1477-ben kezdte meg működését, épületét a 15. század végén emelték. Ezzel Észak-Európa első felsőfokú tanintézménye lett.

Az eredeti épület megsemmisült, de a 19. század végén emelt új központi épülettel valamint az egyes tanszékek különálló épületkomplexumaival olyan eredményeket mutat föl, hogy a világ leghíresebb egyetemei közé tartozik. Számos Nobel-díjas tudós és szakember tanult illetve dolgozott itt. Jelenleg 60 ezer diák tanul az egyetemvárosban.

Volt szó korábban Carl von Linnéről, ő is itt tanult az egyetemen.

Anders Celsius itt találta fel a Celsius mértékegységet, és Uppsalában született 1701. november 27-én, aki fiatalon, alig 29 éves korában már szülővárosa egyetemének csillagászprofesszora volt.

Itt tanult Dag Hammarskjöld, aki az ENSZ második főtitkára volt 1953 és 1961 között.

Itt tanult Ingmar Bergman, aki Woody Allen szerint „valószínűleg a legnagyobb filmrendező a filmkamera feltalálása óta”.

Itt tanult XVI. Károly Gusztáv, svéd király, 1973-ban lépett a trónra, a mai napig uralkodik.

Uppsalából svéd fiatalok kerékpároznak a mintegy 12 kilométernyire lévő Hovgården ősi temetkezési halmaira, a körötte lévő parkokba és ott piknikeznek, nevetgélnek.

A település templomától északra öt temetkezési domb látható.

Milyen is a svéd nyár, az uppsalai egyetemen? Hát, imádnivaló.

Megjelent: 4671 alkalommal

Kapcsolódó elemek