kedd, 26 március 2019 16:45

Washington: az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeuma

Írta:

Washington meglepően zöld város, sok parkkal, kirándulóhellyel. Az egyik legszebb része talán a múzeumi negyed, egy nagy parkot kitűnő múzeumok sora vesz körül. Amit közülük legelőször meg akartam nézni, az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeuma volt. Az észak-amerikai indiánokat manapság már az Első Nemzetként emlegetik az Egyesült Államokban, de nem tudtam elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy ellenük történt a történelem legnagyobb népirtása, az áldozatok számát 100 millióra becsülik.

Abban Amerika összes indián törzsének történelme megegyezik, hogy mindannyiuk ősei 15-20 ezer évvel ezelőtt Ázsiából, a Bering-szoroson keresztül érkeztek, ezt a génvizsgálatok egyértelműen bizonyítják. A Bereing-szorosnál akkor még létezett a földhíd a két kontinens között. Majd az egész kontinensen szétszóródva, északról fokozatosan dél felé haladva a legkülönfélébb kultúrákat hozták létre.

Észak-Amerikában nem léteztek olyan hatalmas birodalmak, mint Közép- és Dél-Amerikában a maja, azték, inka államok, itt az indián törzsek százai nem alkottak egy nagy konglomerátumot.

Jelentős különbségek is voltak köztük, Kanadában és Floridában sok törzs már földműveléssel foglalkozott, a mai Egyesült Államok középső és nyugati részén élő törzsek pedig nomád, vadászó, állattenyésztő életmódot folytattak, ők voltak a préri-indiánok.

W, 0061

Volt egy nagy gond, amikor megérkeztek az európai hódítók. Az azték főváros például elkápráztatta a spanyolokat tiszta, rendezett utcáival, csatornarendszerével, tavaival. Óriási ellentét volt a piszkos, fertőzött, szennyvízzel, ürülékkel borított európai városokhoz képest.

Ám az indiánok a hadviselés technológiájában jócskán le voltak maradva, semmit sem tudtak a vasról, annak megmunkálásáról, a páncélokról, puskákról, ágyúkról, a puskaporról. Kőszilánkokat erősítettek a fegyvereikre. Hamarosan megdőltek a nagy birodalmak és a tömegmészárlások, a behurcolt járványok miatt a népesség száz év alatt a tizedére csökkent.

Az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeuma a közép- és dél-amerikai indián kultúrának is emléket állít.

W, 0033

W,0076

Ám mivel most Washingtonban vagyunk, csak az észak-amerikai indiánok tragédiájáról szólok.

Akik az első telepeseket a 16. század végén még nagy örömmel fogadták, nem egyszer egyenesen megmentették őket a fagy- és éhhaláltól. Cserébe hamarosan járványokat kaptak, amelyek egyes törzsek kétharmadát kipusztították.

W, 0088

A telepesek fokozatosan kimutatták a foguk fehérjét, az indiánok lépésről-lépésre kiszorultak saját földjeikről, csökkentek vadászterületeik, termőföldjeik.

Az indián törzsek széttagoltsága, egymással nem ritkán ellenséges viszonya lehetetlenné tette az összefogást, a fehérek utánpótlása kiapadhatatlan volt, és létezett a már korábban említett technológiai fölény.

De utóbbiak attól sem riadtak vissza, hogy fertőzött takarókat „ajándékozzanak” az indiánoknak, több törzs vesztette el népességének jelentős részét. Voltak hatalmas területek, ahol a kanyaró, a himlő, az influenza a lakosság kilencven százalékát a sírba vitte.

Majd elkezdődtek a nagy vasútépítések, aranyat találtak Kaliforniában, a préri-indiánokra is rákerült a sor.

A 19. században még történt több elkeseredett kísérlet, az indiánok aranyért, prémekért fegyvereket szereztek, megtanulták kezelni azokat, ez volt a nagy indiánháborúk kora. A legnagyobb győzelmet az Ülő Bika vezette sziúk aratták a Little Bighorn-i csatában 1876-ban, ahol megsemmisítettek egy egész amerikai lovasezredet.

W, 0064

De a 20. századra már a rezervátumokba szorultak az őslakosok, napjainkban mintegy 300 darab található az Egyesült Államok területén, utóbbinak mintegy 2 százalékát teszik. A rezervátumok területén úgynevezett indián-kaszinók működhetnek, az államtól adókedvezményeket kapnak és folyamatosan nő a szerencsejáték-turisták száma.

Az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeumát 2004-ben alapították, eredeti főépítésze és első igazgatója is indián származású.

W, 0035

Az átadást 2004. szeptember 21-ére, az őszi napéjegyenlőségre időzítették, a beruházás teljes összege 219 millió dollár volt. A költségekhez három olyan indiántörzs is hozzájárult, amelyek ez a kaszinói miatt megtehette.

W, 0039

A kezdéskor az időszaki rendezvényeken kívül három állandó kiállítás fogadta a látogatókat. A Mi univerzumunk az indiánok hitvilágát, mítoszait ismertette, a Mi népünk című a történelmi eseményeket az indiánok szemével láttatta, a Mi életünk pedig az indián közösségek mai életét mutatta be.

W, 000

A múzeum birtokában több tízezer tárgy van, amely a világ leggazdagabb indián gyűjteménye.

W, 0070

W, 0071

A négyszintes épület falai minnesotai homokkőből épültek, indián szokás szerint a falak nem egyenesek, ahol lehet görbülnek, hajlanak, és ugyanez vonatkozik a belső terekre is.

W, 0084

W, 0084

A kiállítások tematikáját is indián származású szakemberek alakították ki, így végre-valahára teljesült az Első Nemzet azon igénye, hogy ők is elmondhassák saját szemszögükből történelmüket, és a nagyvilág ne csak az amerikai westernfilmekből ismerje meg, mi is történt ezen a kontinensen.

W, 0078

W, 0080

Az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeumának híresen jó étterme van, ezért ettem egy bölényburgert.

W, 0045

Megajándékoztam magam még két indián pólóval, majd a száz méterre lévő Nemzeti Repülési és Űrhajózási Múzeumba siettem. Még Magyarországon, elindulás előtt ígértem a gyereknek űrhajós ruhát, találtam is neki a megfelelő méretben.

Megjelent: 4494 alkalommal

Kapcsolódó elemek