vasárnap, 02 december 2018 10:39

Keresztül az Andokon (3. rész): búcsú Chile virágaitól

Írta:

A chilei Andok utolsó szakasza a Lago Todos los Santos (Mindenszentek-tó) nyugati partjaitól egészen az argentin határig tartott, az utat hegyi tavak, hegycsúcsok, vízesések, fenyőerdők szegélyezték, sirályok és kacsák zajongtak, és úton-útfélen hegyi virágok nyíltak.

Lehetséges, hogy nem pontosan így van, ám én azt tapasztaltam, hogy a chilei és argentin hatóságok nem engedik csak úgy kóvályogni a turistákat az Andokban. Ha az ember keresztül akar jutni rajta, azt csak szervezetten teheti meg.

Ennek keretében pontosan kijelölt útvonalon kell haladni. A buszok megállnak a hegyi tavak kikötőinél, és mindenkit és minden csomagot gondosan számba vesznek, majd ezt követően pakolják a hajókra. Ha a hajó átjutott a hegyi tavon, akkor megint kipakolnak, ellenőriznek, a csomagokat felpakolják a buszokra, és ezt követően lehet felszállni a járművekre.

Mindez, lássuk be, éppen a turisták védelmi miatt van. Az Andokkal nem lehet szórakozni.

Így Petrohué kikötőjéből elindultunk a Lago Todos los Santos hullámain, a táj még mindig elég borongós volt. A hajónak már a neve is tetszett, Lagos Andinos, vagyis az Andok tavai, és a vizi jármű belülről is jól mutatott.

CV, 0848

CV, 0867

CV, 0876

De azért fel kellett venni az esőkabátom, örömmel bújtam bele, annak idején kibírta a Niagara-vízesés rohamait is, amikor hajóval egészen közel és alá merészkedtünk (egyébként erről olvasható egy külön riport, a Niagara dübörgése címmel).

De vissza az Andokhoz, és a Lago Todos los Santos hullámaihoz.

A tóban voltak egészen apró szigetek is.

CV, 0910

És volt egy jóval nagyobb, az Isla de las Cabras, jópofa faházakkal. Aki itt lakik, annak nagyon elege lehetett a nagyvárosi életből. Vagy ki sem próbálta.

CH, 0925

CV, 0928

CV, 0930

Mint a Keresztül az Andokon sorozat első részében említettem, Vicente Perez Moralesnek hívták azt az urat, aki egy időben Chile konzulja volt a németországi Hamburgban, ezért a német honfoglalást segítette elő minden erejével, és ténykedésének is köszönhetően a 19. században negyvenezer német telepedett le Chilében.

CV, 0949

CV, 0957

CV, 0969

Az ő nevét viseli a Vicente Perez Morales Nemzeti Park, Chile egyik gyöngyszeme, 2500 négyzetkilométernyi területen helyezkedik el, tűzhányókkal, hegycsúcsokkal, vízesésekkel, tavakkal. Bármilyen hideg is volt, nem mentem be a hajó belsejébe, ezt a látványt nem lehetett kihagyni.

CV, 0975

CV, 0980

CV, 1006

CV, 1010

CV, 1014

CV, 1017

Az úti célom egyébként Peulla kikötője volt, a Lago Todos los Santos keleti oldalán, egészen pontosan a Hotel Peulla, ami egy kitűnő szálloda az Andok közepén, és előzetesen informálódtam arról is, hogy a konyhájuk is kitűnő.

CV, 1042

CV, 1043

CV, 1056

Legjobban mégis a szálloda virágai tetszettek, nagyon illettek a havas hegycsúcsokhoz.

CV, 1048

CV, 1062

CV, 1064

CV, 1065

CV, 1076

Mire utastársaimmal egyetemben végeztem az ebéddel, addig Peulla kikötőjében a hajóról le is pakolták a csomagokat, és átrakodták buszra. A busz egészen az argentin határig vitt, ott át kellett sétálni, és máris ott voltunk Puerto Blestben. Ez már Argentína volt.

Búcsút intettem Chilének, tudtam, hogy még visszatérek ide. Nagyon bejött ez a fogpiszkáló ország, amely észak–déli irányú kiterjedését számítva a Föld leghosszabb országa, a dél-amerikai kontinens nyugati partjának nagy részét jócskán felöleli, a tengerpartjának hossza 4300 kilométer.

Az pedig önmagáért beszél, hogy az északi része sivatagos, a déli részén meg tundra és gleccserek vannak.

De véget ért a Vicente Perez Rosales Nemzeti Park.

CV, 1178

És kezdődött az argentinok nemzeti parkja, a Nahuel Huapi Nemzeti Park. Ez sem volt kevésbé szép, amint az az elkövetkezendőkben megtapasztaltam.

CV, 1176

De azért Chile virágait nem lehet elfeledni.

Megjelent: 3213 alkalommal

Kapcsolódó elemek