vasárnap, 02 február 2014 11:29

A Maláj-felföld: tea, eper, méz, virág és pillangó

Írta:

A Cameron-felföld központi városa, Tanah Rata első pillantásra akár Európában is lehetne. Mindenhol fenyőerdők, gondozott parkok, patakok, a hőmérséklet húsz fok, nincs az elképesztő maláj páratartalom (nem is csoda, ezerötszáz méter magasan vagyunk a tengerszint felett). Ám ha alaposabban megfigyeljük a parkokban sétáló maláj, kínai, indiai családokat, a trópusi virágokat, pillangókat, a fenyőerdők élőlényeinek egzotikus hangjait, egyértelmű, nem lehetünk az öreg kontinensen. A sétálók között meglepően sok az indiai, ennek oka, hogy a Cameron-felföld (Cameron Highland) hatalmas teaültetvényein közel százötven éve a britek által Indiából idehozott munkások és azok leszármazottjai dolgoztak és dolgoznak. A teacserjék millióin túl eperültetvények, méhészetek, virágkertészetek és pillangófarmok okoznak jókedvet a kirándulgató helyieknek, nyugati és ázsiai turistáknak.

A Cameron Highland névadója a brit William Cameron, aki 1885-ben kezdte feltérképezni az addig ismeretlen területet, amelyet akkoriban még összefüggő őserdő borított. A brit gyarmatosítók azért próbálták a számukra még ismeretlen földet felderíteni, mert alappal bíztak abban, hogy alkalmas teaültetvények létrehozására, mindezt pedig a Kínától e tekintetben történő függés megszüntetése érdekében tették. A terep azonban járhatatlannak bizonyult az elefántok számára, ezért utat kellett építeni, ez pedig rendkívüli erőfeszítést igényelt, és elkészülte hosszú évekbe tellett.

Felfold, negy

Ám megérte, a felföld legkisebb magassága ezerháromszáz, legmagasabb pontjai ezernyolcszáz méter körül vannak, a legmelegebb időkben sincs 25 C foknál melegebb, és a leghidegebb időszakban sem kúszik a hőmérséklet +10 Celsius alá, ez a fauna pedig kiváló a teacserjének, amely sem a hőséget, sem a hideget, sem a magas páratartalmat nem szereti, és legalább ezer méter magasban akar lennii. A Maláj-felföldön minden megvolt, megvan, ami kell. Az ültetvények helye is nagyban befolyásolja a növekedés ütemét, ezért a legjobb hegyoldalra telepíteni. Arról nem is szólva, minél magasabban fekszik az ültetvény, annál jobb minőségű teát termesztenek rajta, hát ezt is megoldották.

Felfold, harom

Az első ültetvény csak 1929-ben telepítették, ám hamarosan szédítő ütemben jöttek létre az újabb és újabb teaültetvények. (Próbálkoztak egyébként kávéval is, de rájöttek, a kávénak itt túl hideg van.) Megnéztem a polcomon, milyen teákat hoztam haza, pont a két talán legnagyobb csoport egyik-egyik termékét. Az egyik a BOH-csoporté, éppen ez jött létre elsőként 1929-ben, egy BOH-Cameronia Gold Blend, ez fekete tea. A másik a Bharat Group Cameron Valley masala/spice flavour teája, ezek már nem feketék, hanem indiai, kínai típusú fajták. Mindkettő minőségi, meg is kóstoltattam a gyerekkel, egy kis mézzel ízlett neki.

Malaj, felfold

Felfold, teak

Az ültetvényeket a mai napig az indiai munkások művelik, öntözik, gondozzák, a teacserjék és településeik egymás szerves egységében láthatóak. A teafa 5-6 méter magasra is nőhet, a teaültetvényeken azonban 1–1,5 méter magasra visszametszik. A cserjéről hároméves korában szedhető először levél, a legjobb minőségű árut 7-8 éves koráig adja.

Felfold, cserjek

A teacserje leveleit a leszedést követően az oxidáció és a hervadás elkerülése érdekében nagyon gyorsan fel kell dolgozni. Az eltérő feldolgozási módok miatt kétféle tea jön létre, az egyiket fekete, a másikat zöld teának nevezzük, és valóban szükségeltetik a szakértelem. A maláj teák ugyanakkor keresettek is minőségük miatt, így az egykoron nagyon szegény indiai munkások otthonainak udvarán nem meglepő, ha autó, vagy autók láthatóak.

Felfold, autok

A szvasztika egy egyenlő szárú kereszt, amelynek a szárai derékszögben megtörtek. Egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták. Jelentése Indiában a jó szerencse, míg Kínában a halhatatlanság volt. A magyar népművészetben is előfordul, tekerőlevél néven. Legtöbbször úgy helyezték el, hogy a vonalak vízszintesen és függőlegesen legyenek, bár néha 45 fokkal elforgatva is használják. A hindu változatban gyakran egy-egy pöttyöt is tesznek a szárak közé, ezen a képen is látható a négy pötty. (A Maláj-felföld indiai származású embereinek nincs közük az Európában történtekhez.)

Felfold, swastika

A Cameron-felföld klímája nem csupán a teacsejének tetszett és tetszik, az angol gyarmatosítók a két világháború között azt is felfedezték, hogy a maláj páratartalomhoz képest ez paradicsomi vidék, jó a levegő, kellemes a klíma, és kitűnő lehet üdülővárosnak. Ez a vöröstéglás épület például igen angol, bárhol lehetne.

Felfold, tegla

Ezért nem is meglepő, Tanah Rata és Brinchang városokban gondozott közparkok, régi típusú angol házak, iskolák, szállodák, golfpályák, pillangófarmok, boltok, éttermek találhatók. Az iskolai szünetek idején még sok is itt a nép. Most nézzünk egy utcaképet és egy közparkot Tanah Rata-ban.

Felfold, utca

Felfold, kozpark

Ez Brinchang pillangófarmja, de más állatkák, rovarok, hüllők is találhatóak benne. Az olvasóknak bónuszként pedig igyekeztem olyan képeket is csinálni, ahol ázsiai lányokkal együtt örülhetünk a lepkéknek.

Felfold, pillango

Felfold, harmadiklany

Felfold, pillango2

Az eperültetvények száma is tekintélyes, még akkor is, ha azért a tea az első számú termék. A gyerekek minden földrészen tudják, hogyan kell megvetetni valamit a szüleikkel, a következő képeken már veszik elő a pénzt, és a kis győztes már az eperszemek csokoládéba dugását is abszolválta.

Felfold, fizet

Felfold, csokieper

Végül a teljesség igénye nélkül pár kép maláj méhesekről, mézvásárlásról, virágkertészetekről, szerelmespárról, tehát a Maláj-felföldről, kétszáz kilométerrel északra Kuala Lumpurtól.

Malaj, mehes

Felfold, mez

Felfold, rozsakert

Felfold, kertesz

Malaj, kert

Fel, szerelem

 

Megjelent: 5056 alkalommal