kedd, 05 március 2019 15:16

Langkawi: reggeli utazás a gőzölgő maláj dzsungel felett

Írta:

Miként külföldi útjaim során szoktam, már hajnalban talpon voltam és elindultam megtekinteni a világ egyik leglátványosabb függőhídját, a Langkawi Sky Bridge-t. Tudtam, ehhez a világ egyik leghosszabb útvonallal bíró felvonójára kell felszállnom, amely a maláj dzsungel felett halad. A csodás panorámára számítottam, a világhírű híd látványára is, ám a kora reggel még gőzölgő dzsungel, a zöld útvesztő, a fehér vízesések látványára nem, így a szavam is elakadt. El is határoztam, ez az őserdő megérdemel egy külön riportot.

A Langkawi szigetcsoport Malajzia északnyugati részén, az Andamán-tengerben, a Maláj-félszigettől kb. 30 km-re nyugatra, közel Thaiföld délnyugati határvonalához. A 104 kisebb-nagyobb szigetből álló csoport Kedah maláj állam része.

A fősziget maga Langkawi, Malajzia északi részén fekvő sziget, nagyon közel Thaiföldhöz. A szigetben a legjobb dolog talán, hogy a kitűnő strandok, és a turistáknak kiépített vendéglátós részek mellett megmaradt az őserdő, a dzsungel nagy része.

La, 1482

La, 1483

La, 1491

Ellentétben a másik kedvelt maláj szigettel, Penanggal, amely nem volt ilyen szerencsés, és nagyságrenddel kisebb zöldterülettel bír.

Langkawi világhírű látványossága a tengerszint felett közel 700 méter magasan lebegő Sky Bridge, a függőhíd két végén egy-egy kilátóban végződik, középen viszont csak egy 87 méter magas oszlop tartja.

Mindezt azért oldották meg így, hogy minél inkább kíméljék a természeti környezetet. Sőt, a világ leghosszabb, több mint 2 kilométeres hosszú (a hídhoz vezető) felvonója alatt sincs út a dzsungelben, nem vágták át a zöld útvesztőt, csak a felvonó visz fel a magasba.

La, 1492

La, 1496

La, 1499

La, 1502

La, sok

Mivel hajnalban indultam, az első felvonót el is kaptam. Elindultunk a magasba.

La,ssok

A csodás panorámára számítottam, a világhírű híd látványára is, ám a kora reggel még gőzölgő dzsungel, a zöld útvesztő, a fehér vízesések látványára nem, így a szavam is elakadt.

La, kkk

La, w

El is határoztam, ez az őserdő megérdemel egy külön riportot.

La, j

Ráadásul olyan gazdag volt a fotóanyag, hogy ha még a függőhidat, a kilátókat, a felvonót, a tengeri panorámát is beakartam volna mutatni, tudtam, ember nem olvas el egy ilyen végtelen hosszú riportot. (Vagy mégis?)

La, e

Mindenesetre most csak az ébredező és gőzölgő, végeláthatatlan maláj dzsungelról mesélek és közlök fotókat.

La, q

La, r

A szeptember a legcsapadékosabb hónap, amikor általában több mint 500 mm csapadék hull. A száraz évszak decembertől februárig tart, míg márciustól novemberig az esős évszak.

La, 12

Langkawin az első európai ember nagy valószínűséggel egy francia tábornok volt a 17. században, aki nagyon fontos feladattal érkezett, borsot vásárolt a helyi szultántól. Az őserdő őt is lenyűgözte, csak neki velem ellentétben még nem volt olyan nagy szerencséje, hogy modern felvonóból, a magasból gyönyörködhetett a zöld útvesztőben.

Langkawi szultánjainak hatalmát a sziámi birodalom törte meg a 19. században, őket viszont az angol gyarmatosítók szorították ki. Langkawi Malajziával együtt 1959-ben nyerte el függetlenségét.

A trópusi esőerdőket a világ legnagyobb gyógyszertárának is nevezik, mivel a mai gyógyszerek egy negyede az itt élő növényekből származik.

La, m2

La, 3

Az 50 méter magasra is megnőtt fák összeérő lombkoronája sok helyütt összefüggő gyepszintet alkot.

Az esőerdőket gyakran a Föld tüdejének is nevezik, bár nincsen tudományos alapja ennek az állításnak, ugyanis az esőerdők alapvetően oxigénsemlegesek, nettó oxigénprodukciójuk nagyon kevés vagy egyáltalán nincs.

La, 4

A minimum rendes évi csapadékmennyiség 1750 és 2000 mm között mozog ebben az éghajlati övben. A havi középhőmérséklet meghaladja a 18 °C-ot az év minden hónapjában.

Az esőerdők otthont nyújtanak a Föld állat- és növényfajai felének.

La, ma5

La, ma6

Ha a felhőszakadás véget ét, az egész dzsungel úgy gőzölög, a lezuhant csapadéknak több mint a fele azonnal elpárolog, és újra felhők képződnek belőle.

Búcsúzásképpen még pár dzsungel-fotó.

La, ma7

La, ma8

La, ma9

Megjelent: 3609 alkalommal

Kapcsolódó elemek