kedd, 23 január 2018 21:25

A tengeren úszó falu és a világ sportja (Thaiföld, Koh Panyee)

Írta:

Amikor megérkeztem a tengeren úszó faluként elhíresült, valójában cölöpökre épült, Thaiföldön található Koh Panyee-ba, sokadszorra is megállapítottam, a világ sportja a foci. Mert mi hiányzott az itt lakó mintegy kétezer embernek? Hát a focipálya. Gondosan meg is építették, cölöpökre, akár a házaikat. Így napközben nem csupán halászhatnak, fogadhatják a turistákat, hanem rúghatják a bőrt is.

Nem jártam még olyan országban, ahol ne láttam volna focizó gyerekeket, felnőtteket, legyen szó bármelyik földrészről, bármilyen országról, Kanadától Chiléig, Norvégiától Marokkóig, Oroszországtól Ausztráliáig, Japántól Írországig. Mindenütt fociztak és fociznak az emberek.

Bárki bármit mond, a világ sportja a foci.

Koh Panyee úszó falujában sem gondolták másképp. Amikor kiszálltam a hajóból – Phuket szigetéről lehet idelátogatni -, magam is először a focipályát néztem meg.

K, 8841

1986-ban építették, az abban az évben megrendezett mexikói labdarúgó világbajnokságtól inspirálva. Ez a vébé volt Diego Maradona világbajnoksága, ekkor nyertek az argentinok másodjára (első ízben 1978-ban).

K, 8851

Maga a falu története 200 évre nyúlik vissza, ekkor érkeztek ide a mai lakosok ősei, mégpedig Jáva szigetéről.

K, 8813

Az alapító atyák úgynevezett vándorló halászok voltak és muszlim vallásúak, ellentétben a buddhista thai többséggel. Ez a mai napig így van, Koh Panyee egy muzulmán falu. Ezért utazó riporterként figyelnem kellett arra, hogy a fejkendős asszonyokat diszkréten fotózzam, ha már egyáltalán fotózom.

Az alapítóknak házat azért nem vehettek a szárazföldön, mert ezt akkoriban egy külföldi sem tehette meg, tiltották a thai törvények. Arra azonban mód volt, hogy a vízen, cölöpökön építkezzenek.

K, 8884

K, 8885

Kerestek egy óriási sziklát, amely falként védte a falut az időjárás viszontagságaitól.

K, 8803

K, 8811

A szikla a mai napig uralja a teret, és vigyáz Koh Panyee mintegy kétezer lakosára.

K, 8887

K, 8895 

K, 8897

Az Andamán-tenger gazdag élővilága biztosította a mindennapi megélhetést.

K, 8888

K, 8890

Majd a XX. század második felében a turisták is felfedezték a tengeren úszó falut.

K, 8886

K, 8810

Napjainkban kifejezetten jól megy a szekér a lakosoknak, mert Phuket szigetéről naponta több száz turista indul egész napos hajókirándulásra olyan világhírű turista látványossághoz, mint például a James Bond sziget. Az elnevezés onnan ered, hogy itt forgatták a hetvenes években az Aranypisztolyos férfi című James Bond-filmet.

De hasonlóan híres a Koh Phi Phi szigetcsoport, amelyik egyikén forgatták a Part című filmet, amelyben meg Leonardo di Caprio játszotta a főszerepet.

De Phuketről még rengeteg helyre, szigetre el tudnak menni hajóval a turisták, az Andamán-tengernek ez az egyik legszebb része. A muszlim úszófalu pedig nagyon jó helyen van, azon praktikus okoknál fogva, hogy a turisták ebédidő körül érnek erre a környékre.

K, 8808

K, tabla

Így Koh Panyee egyszerű, cölöpökre épített éttermekben fogadja a látogatókat, akik valóban a legfrissebb tengeri ételek közül választhatnak.

K, lany

Vagy vásárolhatnak, mert az ajándéktárgyak, ruhák és sok más egyéb dolog kereskedelmével Koh Panyee polgári biztos jövedelemre tesznek szert. Sőt, itt láttam az egész környék legfinomabb szövésű sáljait és a legszebb elefántos mintájú táskáit.

Van saját templomuk, iskolájuk, rendőrségük – és miként fentebb szó volt róla, focipályájuk.

K, templ

K, isk

Van saját manufaktúrájuk.

K, manu

Nem véletlenül, bár manapság a thai törvények már lehetővé tennék számukra, hogy ingatlant vásároljanak a szárazföldön, maradtak a nagy sziklánál, ahol őseik megalapították a települést.

Kényelmesen megebédeltem. Szerettem volna még látni a James Bond sziget világhírű, karcsú szikláját, illetve a Maya Beachet, ahol pedig a Part című Danny Boyle-film készült.

Mielőtt azonban lesétáltam a várakozó hajóhoz, még vetettem egy utolsó pillantást a focipályára, ahol a világ sportját űzték.

K, f

Megjelent: 5540 alkalommal

Kapcsolódó elemek