vasárnap, 06 május 2012 22:41

Bangkok és ingatlanjai

Írta:

Bangkok Ázsia egyik fővárosa, egyik gazdasági, kereskedelmi, és turisztikai központja; a mintegy tizenkétmilliós metropolisba már hosszú évtizedek óta érkeznek, szállnak meg, utaznak el, majd térnek vissza olyan nyugati turisták, így a magyarok is, akik közül sokan éreznek vágyat arra, hogy kicsit szorosabban kötődjenek ehhez a nagyon változatos, érdekes, pompás élményeket kínáló országhoz, városhoz. A gond az első hallásra kicsit szigorúnak tűnő thaiföldi jogszabályokkal lehet, ám ez megoldható.

Sokan éreznek olyan vágyat, hogy egy igazi ázsiai metropoliszban legyen egy kis lakásuk, apartmanjuk, erre Bangkok árai, klímája, hangulata, az ország ígéretes gazdasági fejlődése okán ideális. Ráadásul bőségesen van, a magyarországinál kedvezőbb árfekvésben ingatlan, a luxuskategóriától az egyszerűig.

A következő dolgokkal tehát nem lesz gond Bangkokban. A látnivaló, az élmény, a jó idő, a vonzerő. Az egyik percben égbeszökő bangkoki felhőkarcolók mellett halad el az ember, a másik percben már templomok belsejében szemlélheti a fából faragott Buddha-szobrokat. Az egyik utcában autócsorda keseríti az életet, a mellette párhuzamos utcában a legfontosabb munkaállatnak számító békés elefántokat terelgetik a tulajdonosok. Multinacionális cégek központjai és az utcán áruló kézművesek, mind-mind hozzá tartozik a délkelet-ázsiai ország mindennapjaihoz. És persze a szüntelenül mosolygó emberek – innen az ország fantázianeve, a „Mosoly Országa”.

A magyar emberek jelentős részének tetszeni fog a város, és vágyni fognak arra, hogy visszatérjenek. Innen már csak egy lépés a következő gondolat: bárcsak lenne egy kis lakásom itt, valahol, valamelyik szép kertvárosi részben, az erkélyen egzotikus virágokkal, vagy valamelyik izgalmas, lüktető „buli-negyedben.” Az árakkal nem lesz gond, azok kedvezőbbek a magyarországi ingatlanáraknál (a részletekre természetesen később visszatérünk). A kínálattal sem lesz gond, Bangkokba évtizedek óta érkeznek az ingatlan-befektetők, legyen szó plázákról, szállodákról, apartman-házakról, társasházakról, itteni nevükön condomíniumokról, így a főváros ingatlanpiaca jó időszakokat tudhat maga mögött, és jelenleg sem lehet különösebben panaszkodni a forgalomra. Egy leküzdendő feladat van: átrágni magunkat a jogi kötöttségeken.

Magyar polgárok, thai polgárok, arányok és százalékok

Először is: külföldi állampolgár Thaiföldön sem termőföldet, sem házat nem vehet. Bérelni viszont lehet, harminc évre. A bérlet két ízben meghosszabbítható újabb harminc évre, vagyis ez a kilencven év már két emberöltőt tesz ki, így elvileg rendben lenne a dolog. A baj viszont az, hogy ez azért mégsem tulajdonjog.

Lehetne céget alapítani a lakásvásárlásra, ám ehhez thai állampolgárságú tulajdonostárs kell, és a sziámi jogszabályok megkövetelik, hogy minimum ötvenegy százaléka legyen a cégben. De számos példa van arra, hogy magyar állampolgárok már meglépték ezt, és ez a felállás nem riasztott vissza őket a cégalapítástól, majd az ingatlanvásárlástól. Ők elsősorban rendszeresen ide utazó, esetleg itt is élő, üzletelő vállalkozók, akik megoldották, hogy a kisebbségi tulajdon ellenére biztonságban érezhessék vagyonukat, és felügyelhessék, irányíthassák a közös céget.

Ha házat, földet nem is, társasházi lakást (ennek condomínium a kinti neve) viszont lehet venni. Egyetlen megkötés van, ezekben a condomíniumokban lévő összes lakások ötvenegy százalékának thaiföldi tulajdonban kell lenniük. Ezt egyébként nem a lakások száma alapján számítják ki, hanem a négyzetmétereket összesítik, vagyis, a négyzetmétereknek kell elérniük az ötvenegy százalékot. A legpraktikusabb megoldásnak az olyan condomínium tűnik, ahol már eleve nincs gond a thai tulajdonosi kötelező százalékkal, és megfelelő a dél-kelet ázsiai ország polgárainak az aránya. A külföldi állampolgárok lakásvásárlására számos bangkoki iroda szakosodott, nekik alapvetően az a gondjuk, hogy sokszor nincs elég thai tulajdonos, a társasházakat nem tudják, ha úgy tetszik „feltölteni” a megfelelő számú, és négyzetmétert képviselő thai tulajdonosokkal, és nem tudják teljesíteni a thai polgárokra előírt, kötelező tulajdoni hányadot.

Hogyan vegyünk lakást?

Összességében azonban kijelenthető, a szigorú jogszabályok mellett is, a magyarországi árakhoz képest olcsóbban vásárolhatunk ingatlant egy káprázatosan szép, délkelet-ázsiai országban. Az is a vásárlás mellett szól, hogy a bangkoki ingatlanbefektetések jóval kedvezőbb megtérülést biztosítanak, mint például Budapesten, itt számos olyan év volt, amikor évi tíz-tizenöt százalékkal, folyamatosan emelkedett az ingatlanok értéke.

Az árak szórása egyébként nagyon nagy. A turisták egy része a csendes, zöldövezeti lakásokat keresi, erkéllyel. Ezek árai átlagosan húsz százalékkal olcsóbbak a hasonló színvonalú budapesti lakásoknál, és ne feledjük, egy egzotikus városban vagyunk, ahol jó a közlekedés, és saját lakásunkból kiindulva turistáskodhatunk, élvezhetjük a meleget, a napfényt. Ha valaki nyüzsgésre vágyik, még olcsóbban juthat lakáshoz a „buli részeken”, a budapesti árak hatvan-hetven százalékáért. A lakások fenntartása sokkal olcsóbb, mint Magyarországon (ennek oka egyértelmű, nálunk a legnagyobb költség a fűtés), és a tulajdonos azt is megteheti, hogy amennyiben nem egész évben akar itt tartózkodni, évközben megbíz egy irodát a lakás kiadásával. Ily módon a bangkoki lakás még termelhet is, miközben mi Magyarországon tartózkodunk.

Egy valami nagyon fontos, csakis komoly, profi, referenciákkal bíró ingatlanirodával szabad dolgozni, ebben a körben nem érdemes spórolni. Ha valami olcsóbb, ám „bizonytalanabb”megoldásba akarunk belemenni, akkor abból rendszerint baj lesz, és ahelyett, hogy rövid időn belül átírnánk a nevünkre a tulajdonjogot, csak a bosszúság lesz az egészből. A szerződések angol és thai nyelven készülnek, de a megfelelő iroda választása esetén profi magyar tolmácsolást kapunk.

Megjelent: 3206 alkalommal