hétfő, 11 május 2020 14:49

Thaiföld: a vasúti síneken működő piac és a tökéletes nap

Írta:

Ragyogó napsütésre ébredtem Bangkokban és nagy kedvem támadt elmenni a thai fővárostól mintegy hatvan kilométernyire lévő vasúti piacra (Meaklong Railway Market), ahol az árusok gyakorlatilag a síneken árulnak, és csak a közeledő vonatok miatt húzódnak félre. Mehettem volna taxival is, a magyar árakhoz képest olcsónak számított, ám a sokkal érdekesebb és még olcsóbb thaiföldi tömegközlekedést választottam. Jól tettem, sok szép thai lányt láttam útközben. Elhatároztam, az így megtakarított pénzt mind az elsőszámú thai kedvencemre, a csípős-savanyú, citromosfüves ráklevesre (Tom Yum Goong) költöm.

Így felszálltam a magasvasútra (Sky Train), amit itt BTS-nek (Bangkok Mass Transit System) is hívnak és elmentem az S12-es vonal Bang Wa elnevezésű állomásáig. A vasúti piac mellett volt még egy úszópiac, azt is terveztem megnézni.

Mae, 4588

Kiszálltam és egy kicsit nézelődtem a magasból, Bangkok ezen részén még nem jártam. Szabad voltam és gondtalan, ráadásul enyém volt a világ legkellemesebb munkája, hiszen éppen dolgoztam, jelesül riportot írtam a vasúti piacról.

Mae, 5491

Pénzem, thai bathom, dollárom bőségesen volt, a nőkkel egy életre végeztem, miattuk sem fájt már a fejem, a szép thai lányokat ugyan megnéztem, ám eszembe se jutott az ismerkedés. Pedig fehérként az ember jó esélyekkel indul Délkelet-Ázsiában a lányoknál.

Szokás szerint csak a kisfiam hiányzott, de tudtam, eljön az idő, amikor együtt fogunk utazni, fotózni, riportot írni. (Így is lett, bizonyságul itt, és itt és itt olvashatóak eddigi közös riportjaink Barcelonából.)

Szóval nézelődtem, majd a magasvasút állomásánál taxiba szálltam. A sofőr nagyon szeretett volna elvinni a hatvan kilométernyire lévő vasúti piacra, amit meg is értettem, ám csak a Sai Thai Mai (Southern Bus Terminal) buszállomásig kértem.

Mae, 4600

Negyven percenként indultak a buszok a vasúti piacra, átszámítva pár dollárért. Nézelődtem kicsit a színes thai forgatagban.

Megszámlálhatatlanul sok helyre indultak a minibuszok. A Kwai-folyótól kezdve (ez a könyv és a hétszeres Oscar-díjas film, a Híd a Kwai-folyón miatt érdekes) a legkülönfélébb úszópiacokig, Pattayába, szexipar egyik thai fővárosába; a sor végtelen volt. A vasúti piactól pár kilométernyire is volt egyébként egy úszópiac, az Amphawa, úgy gondoltam, még azt is megnézem aznap.

Mae, 4610

Az út gyorsan eltelt, és leszálltam a vasúti piac bejáratánál.

A Maeklong vasútvonal keskeny nyomtávú, aminek az a következménye, hogy a vonatok 30 kilométer per órás sebességgel haladnak a közép-thaiföldi tájakon. Ami végül is, időmilliomos turistának ideális, ha a tájat akarja fotózni.

Maga a piac már száz évvel ezelőtt is üzemelt, Közép-Thaiföld egyik legnagyobb hal és tengeri herkentyű elárusítóhelyeként. Mivel imádom ezeket a dolgokat, rögtön tudtam, hogy a nekem való helyre jöttem.

Mae, 4714

Mae, 4717

Mae, 4649

Mae, 4681

Mae, 4687

Mae, 4716

Naponta nyolc vonat halad át a piacon keresztül.

Mae, 4726

Thai nyelven Talad Rom Hoop névvel is emlegetik a piacot, ami nagyjából annyit tesz, Le az Ernyőkkel. Utóbbiakat ugyanis villámgyorsan leeresztik az árusok és elpakolják az árut a sínekről. Majd ugyanilyen gyorsan vissza is rendeznek mindent a vonat elhaladását követően.

Mae, 4901

Mae, 4756

Megszomjaztam, ezért ittam egy kókuszt és vártam a vonatot. A gyerekek teljesen otthonosan járkáltak a síneken.

Mae, 4738

Mae, 4755

A vonat megérkezett, óvatosan araszolt előre.

Mae, 4797

Mae, 4801

Mae, 4802

Mae, 4807

Mae, 4811

Mae, 4814

Mae, 4831

A vonat eltávolodott és megállt az állomáson. Aki tovább akart utazni, a folyónál kompra kellett szállnia, és a túlsó parton újra folytathatta útját egy másik vonattal.

Lementem a folyóhoz. Ez már a valódi thai vidék volt.

Mae, 4661

Mae, 4663

Csend volt. Egy idősebb hölgy dolgozott szorgalmasan.

Mae, 4676

Az innenső parton maradt vonat tíz perc szünet után indult vissza Bangkokba.

Mae, 4884

Mae, 4886

Mae, 4888

Mae, 4889

Mae, 4901

Majd motoros riksába szálltam és átmentem Amphawába.

Mae, 4920

Sokszor voltam már thaiföldi úszópiacokon, de olyanon még nem, ahol nem volt piacnap. Ez történt, de a dolog ürességében még érdekesebb volt.

Mae, 4933

Mae, 4934

Mae, 4937

Mae, 4942

Amphawa mintegy 70 kilométerre van Bangkoktól, ezért ide már nem nagyon jutnak el a turisták, túlnyomórészt thai emberek vásárolnak. Ezt sajnáltam, megnéztem volna egy ilyen autentikus úszópiacot.

Ideje volt visszatérni Bangkokba, a minibuszok szerencsére folyamatosan jártak. Tökéletes volt az egész nap.

Mae, 4950

Megjelent: 2885 alkalommal

Kapcsolódó elemek