szombat, 24 április 2021 09:06

Gyerekkel Barcelonában (5. rész): hogyan nem jutottunk be a Sagrada Famíliába?

Írta:

A Sagrada Família (Szent Család-templom) a világ egyik legjelentősebb és legszebb temploma, amikor 1992-ben a barcelonai olimpián jártam, teljesen lenyűgözött. Így egyértelmű volt, ha már itt vagyunk Barca-meccsen a katalán fővárosban, a gyereknek is megmutatom. Pedig nem egyszerű a bejutás, korlátozott a létszám, érdemes napokkal előbb online foglalni és a jegy sem olcsó mulatság. Mindenesetre foglaltam az interneten és érvényes jeggyel, a megadott időpontban meg is érkeztünk Antoni Gaudí mesterművéhez.

A templom elkészítésének ötlete egy gazdag barcelonai könyvkereskedőtől ered. Voltak idők, amikor a könyvkereskedők gazdagok voltak.

Antoni Gaudit 1883-ban bízták meg a templom létrehozásával, élete további részében elsősorban a Sagrada Famíliával foglalkozott.

SG, 9863

A tervezés során a természetet tekintette irányadónak, ezért néz ki csodálatos kőből készült növénynek az épület, amely jelenleg is épül, még nincs befejezve.

Ezeket úgy nagyjából el is mondtam a kisfiamnak, és megérkeztünk a Sagrada Famíliához.

SG, 9866

Csináltunk pár fotót kívülről, majd amikor indultunk volna befelé, a gyerek kijelentette, hogy ő fáradt. Próbáltam győzködni, nem túlságosan. Ha fáradt, nem kényszerítem templomlátogatásra.

SG, 9867

Az az igazság, az olcsó repülőjegy miatt elég lehetetlen hajnali időpontban indultunk Budapestről Barcelonába egy napja, aztán a Barca-meccs is tegnap este kilenckor kezdődött, éjszaka lett, mire a szállodába visszakerültünk és zuhanyzást követően Bendegúz másodpercek alatt el is aludt.

Rendben, mondtam, akkor visszamegyünk a szállodába, tévézünk egy kicsit, számítógépezünk, este pedig elmegyünk a barcelonai magyar étterembe, a Futballáriumba és eszünk Messi-csemegét, meg mindenféle halakat.

A Sagrada Famíliába egyébként nem volt olcsó a két jegy, valami huszonötezer forint körüli összegre emlékszem. De metróra szálltunk, pár megállóra volt csak a színvonalas, kényelmes szálloda.

SG, 9869

SG, 9870

A szálloda mellett volt egy játszótér, és akkor az én fáradt kisfiam, csillogó szemekkel, a következőket csinálta.

SG, 9874

SG, 9878

Mondtam neki, Bendegúz, a Sagrada Família a világ egyik legjelentősebb és legszebb temploma, ilyen játszótérből meg csak Európában húszezer van. De azért nem nagyon bántam, hagytam, hadd játsszon, hadd érezze jól magát.

SG, 9879

SG, 9884

Megjelent: 1250 alkalommal

Kapcsolódó elemek