szerda, 01 június 2022 11:56

Írország, Moher-sziklák: szédítő mélység és madarak tízezrei

Írta:

A helyi utazási iroda busza kora reggel indult Dublin belvárosából, s mivel én takarékossági okokból az ír főváros keleti szélén laktam, ezért hajnalban fel kellett kelni. Bármennyire is jól haladtam a gyaloglással, háromnegyed órába belekerült az út. De nem bántam, keresztül az alvó ír fővároson, elégedetten nézegettem a dublini utcákat, valamikor éjfél körül esett, a kövezet még nedves volt. Az indulási ponton a busz mellett egy asztalkán tea, kávé, sütemény, na, mondom, ilyen egy utazási iroda.

Moher-sziklái láttán először némi nyugtalanság fogott el, alföldi gyerek vagyok, nem nagyon bírom ezeket a szédítő magasságokat. De a fényképezőgépemre néztem, nem, itt nem lehet megfutamodni.

Az időjárás egyelőre még nem kedvezett, októbert írtunk, ködös, nyálkás idő borította be a nyolc kilométer hosszan elnyúló sziklafalakat.

A szemerkélő esőben egy szegény utcai zenész próbált pénzkereseti lehetőséghez jutni, nálam sikerrel járt, adtam neki három eurót.

Pár száz méterre volt csupán az O’Brien-torony. Ez a moheri sziklafal-rendszer legmagasabb pontja, 214 méterrel emelkedik az Atlanti-óceán fölé.

Ezt a tornyot a leghíresebb középkori ír uralkodó, Brian Boru leszármazottja, Cornelius O’Brian építtette 1835-ben. Ő már nem volt király, ellentétben híres ősével, aki 1014-ben legyőzte az egyesült viking seregeket, ám az öldöklő csatában ő is elesett.

Utódai az elkövetkezendő kétszáz évben sorozatosan vereséget szenvedtek az előrenyomuló angol csapatoktól, a függetlenség odalett.

Egy magyar vonatkozás: Brian Boru leszármazottja volt Candale-i Anna magyar királyné. Hogy ő ki volt? II. Ulászló magyar király felesége és a mohácsi csatában elesett II. Lajos anyja.

Haladtam tovább a sziklafal peremén, lassan tisztulni kezdett az idő.

A sziklafalakon harminc különféle madárfaj több tízezer egyede lakik, emberektől háborítatlanul, elérhetetlenül.

A Moher-sziklák Írország legjelentősebb turistalátványossága, évente egymilliónyian látogatják.

Eléggé átfáztam a túra végire, siettem a buszhoz. Késő este, visszatérve a dublini szállásra, már frissen sütött hús és jóféle ír whisky melegében válogattam a képeket.

Megjelent: 4576 alkalommal

Kapcsolódó elemek